fredag 19. oktober 2018

Søvnbehov barn

Menneskers søvnbehov er like individuelt som menneskene selv. Angitte søvnbehov er derfor bare veiledende, og det vil bare gi bekymringer om du prøver å forandre søvnen til et aktivt barn som i utgangspunktet ikke behøver mye søvn. Hvor mye skal nyfødte sove?


Voksne trenger seks til ni timer søvn i døgnet for at hjernen skal få håndtert dagens inntrykk på en god måte. Søvn hos barn forsterker både skjelett og immunsystem, og trengs for at barn skal vokse. Søvnproblemer hos barn kan lett bli et problem som gir søvnmangel til hele familien. Hvis barna stadig opplever at de ligger og vrir seg i flere timer før de sovner,.


Dette klarer barn bedre enn voksne som får smellen på etterskudd. Barn justerer seg hele tiden. Enkelte barn med hyperkinetisk forstyrrelse har svært kort søvnlatens og faller i søvn omtrent med det samme ytre stimuli, for eksempel lys, faller bort. Videre har de økt søvnighet kl 1 og på søvnighetstest. Det tyder på at disse barna har et våkenhetsproblem.


De mest søvnige barna er de med oppmerksomhetssvikt. De bør ikke både se på barne -tv, bli lest for og sunget for. Velg én av tingene! Eldre barn kan gjerne få velge selv, men kutt ned på tilbudssiden, råder hun. Det er klart at et barn vil protestere når du plutselig bestemmer deg for å slutte med byssing eller mating til det sovner, men det vil ikke ta lange tiden før barnet forstår at det vil bli endringer, forteller Lorentzen.


Naphaug har også tro på å gjøre avtaler med barnet. De trenger litt over timer søvn per natt. Ellers er hovedregelen at voksne trenger ½ til timer søvn. For barn : 8-åringer skal legge seg kl.


INDIVIDUELLE SØVNBEHOV Alle er forskjellige, det gjelder barn som voksne. Noen trenger mye søvn, andre har behov for mindre. Derfor har jeg lavet et skema, der viser børns gennemsnitlige søvnbehov i forskellige aldre.


At der er tale om gennemsnitlige tal betyder, at nogle børn naturligt sover lidt mindre og andre lidt mere, men det giver en rettesnor for, hvor meget søvn dit barn har behov for. Et barn som har sovet dårlig en natt, sover ofte mer og er mer grinete i noen dager mens det henter seg inn igjen. Foreldrene vurderte barnas søvnbehov til 1timer (spredning – 1timer, median = 1timer). Både i uken og i helgen lå barna gjennomsnittlig 1timer (spredning henholdsvis 1– og – 1timer) i sengen. Mange barn legger seg for sent, ifølge søvnekspert Karin Naphaug.


Det er alltid de voksnes ansvar at barn får nok søvn, sier barnesykepleier Karin Naphaug. Ikke bruk legging som straff. Hopp til hovedinnhold. Ofte blir barna slitne av å være i barnehagen, og dette kan gjøre at de sover bedre om natta. Men mye nytt kan også føre til usikkerhet, og dette kan igjen gå ut over nattesøvnen.


Her er barn forskjellige. Mitt barn vil ikke legge seg om kvelden. En alt for normal setning fra foreldre om barn i denne aldersgruppen. Får barnet ditt for lite søvn, blir det vanskelig å komme seg opp om morgenen og morgenstunden som skulle ha vært spesiell, preges av for mye kjefting og stress. La barna sove i barnehagen Hanne S. Finsta Forskerfabrikken.


Stadig flere småbarneforeldre nekter barna formiddagslur i barnehagen. De er redd det går ut over nattesøvnen. Men her bør de tenke seg om en gang til, for mye tyder på at småbarn bør få sove på dagtid hvis de kjenner behov for det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg