fredag 26. oktober 2018

Svelge luft

Den aller mest vanlige årsaken er svelging av luft. Hver gang man svelger får man med ca. Jeg svelger tydelig vis veldig mye luft når jeg spiser, for magen blir kjempe oppblåst og det gjør sååå vondt!


Hvordan kan jeg unngå det? Vet jo ikke hva jeg gjør som fører til all lufta , har prøvd å ikke sluke maten, men spise sakte i små biter.

Når man spiser og drikker svelger man samtidig litt luft. Man kan også svelge luft uten å vite det når man er nervøs, spiser for raskt, tygger tyggegummi eller drikker gjennom et sugerør. I tillegg produserer tarmbakteriene gass når enkelte matvarer fordøyes i tykktarmen.


Bruk av antibiotika kan noen ganger gi løs mage og luftplager. For eksempel sies det at å svelge luft mens man spiser, eller å drikke mye kullsyreholdig drikke kan gi luft i magen. Men de ernæringsmessige faktorene har kanskje mest å si, sier han til KK. Her snakker vi altså om den naturlige fermenteringsprosessen som skjer i tarmen.


For meg høres det ut som du tenner på at dere ikke er sammen lenger, derfor fortsetter du å fantasere om det.

Altså, du har utført ditt livs mirakel og gitt mannen et barn. Og han tenker på sexting med andre damer? Det er så antisosialt. Denne gangen skylder han på deg?


Røyk kan øke mengden luft du svelger. Mosjon mot luft i magen. Svelger luft mens spising er et vanlig fenomen, og hvis du spiser med munnen åpen, vil du pleier å svelge en god del luft. Vent til munnen din er tom før du snakker med folk i løpet av et måltid.


Mennesker svelger luft i noen grad uansett. Luft når du spiser og drikker, gisper, raper eller puster. Luft kommer ned i magesekken uansett. Når det blir et problem, en smertetilstand eller knip, da har du fått i deg litt for mye.


Mage-tarm systemet rensker opp i denne lufta med at den enten stiger slik luft gjør, eller presses nedover. Slik kan luft slippe inn i mellomøret og utligne trykket på hver side av trommehinnen. Unngå å svelge mye luft. Over halvparten av gass i tarmsystemet er luft som vi har svelget.


Resten skyldes bakterier i tarmen som bidrar til å fordøye maten og som produserer gass som et biprodukt.

De første rådene handler derfor om hvordan du kan redusere sjansen for å svelge mye luft : Ikke røyk. Sitt ned når du spiser, og ta det rolig. Bebisen min har lagt til seg vanen å svelge luft under ammingen, forsøker å ta han vekk fra puppen etter ca. Blir så fortvilet for jeg vet at han kommer til å få vondt i magen ette. Vi har alle burped eller veltet ut fra tid til annen.


Babyer må rapte mens svært unge fordi de ikke kan gjøre det selv og dier melk (enten fra en flaske eller et bryst) får dem til å svelge air. Aerophagia er en tilstand forårsaket av å svelge for mye luft mens du spiser eller drikker dermed skape overdreven. La grønnsakene få noen minutter i stekepanna, eller i varmt vann før du spiser dem. Da blir de lettere for tarmen å fordøye.


Svelging av luft er hovedkilden til luft i magesekken, og det er denne som typisk rapes opp. Du vil kunne svelge mer luft når du spiser maten raskt, svelger store mengder væske, tygger tyggegumme og røyker. Slike ting får deg til å svelge mer luft. Sjekk eventuelt gebiss. Gebiss som passer dårlig, kan få deg til å svelge ekstra luft når du spiser og drikker.


Sigarettrøyking kan øke mengden luft du svelger. Produkter som kan hjelpe. Noen produkter kan hjelpe, men de er ikke alltid effektive. Forsøk eventuelt: Beano.


Hvis legen har funnet ut at det er et trangt parti i spiserøret f. Ta små biter, og tygg maten godt og lenge før du svelger ned. Skyll ned med rikelige mengder vann eller saft, og ta deg god tid med måltidene. Du svelger lite luft når du sover, men du slipper ut luft om natten også. Derfor har de fleste av oss lite luft i tarmene om morgenen, mens mengden gass øker utover dagen. Har du problemer med for mye gass i tarmene, vil du gjerne merke det best på ettermiddagen og kvelden.


Problemer med å svelge er ofte det første symptomet. Maten setter seg fast i halsen og man kan gulpe opp ufordøyd mat. På grunn av dette endrer mange matvanene sine og tilpasser det de spiser etter hva de klarer å svelge.


Dette kan gradvis forverre seg. For noen kan dette føre til vekttap fordi ernæringen blir dårligere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg