fredag 5. oktober 2018

Barn som ikke sover

Sedvane og konvensjoner er ikke alltid det som er best for den enkelte familie. Kan alle barn sove gjennom hele natten? De fleste barn lærer likevel dette forholdsvis tidlig. Spør gjerne personalet på helsestasjonen. Men det er ikke slik at alle barn som av og til våkner om nettene eller er urolig ved leggeti trenger behandling.


Barn som ikke sover

Denne informasjonen omhandler barn uten helseproblemer, som er over to år gamle. Familieveileder og tilknytningsterapeut Heine Vestvik gir sine beste tips. Et barn som har sovet dårlig en natt, sover ofte mer og er mer grinete i noen dager mens det henter seg inn igjen. Barn justerer seg hele tiden.


Foreldre som sliter med at barna ikke vil sove kan ofte ha overtrøtte barn , mener Karin Naphaug. Hun er søvnekspert, bedre kjent som Sove -Karin, og har tidligere jobbet på helsestasjon som. Trygghet og forutsigbarhet det viktigste – Man må føle seg trygg på at barnet blir godt tatt vare på av den andre forelderen om natten, og at barnet ikke har smerter.


Hun forteller at barn også kan sove dårlig på grunn av sykdommer som epilepsi eller infeksjoner. Akutte infeksjoner kan gi feber, smerter oppkast og kvalme som gjør at barnet sover dårligere. Det er aldri bare et barn som ikke sover. Eksempelvis kan ørebetennelse gjør veldig vondt. Det samme kan urinveisinfeksjoner, som ofte vil medføre hyppig vannlatingstrang.


Hun mener det alltid er en eller flere årsaker til at barn ikke sover. Siden det var flere som ikke fikk. Når barna ikke får sove.


Jeg tror at det å sove som et barn er ganske misforstått. Vi tror liksom at barn sover veldig godt, men vi oppdager oftest at det gjør de ikke. Hvis barnet ditt ikke sover , kan det hende det er noe på gang.


Kanskje skal hun ha en prøve neste dag, eller kanskje er barnet opprørt på grunn av noe som har hendt. Snakk med barnet, og finn ut om det har bekymringer som holder det våkent. Hvor mye skal et barn på måneder sove ? Om natten kan barnet fremdeles våkne et par ganger.


Barn som ikke sover

Hvis du må amme eller skifte på barnet om natten, bør det gjøres på en måte som ikke stimulerer barnet. Eksperter som forsker på søvn, mener det er et tiltagende problem at barn sover for lite. Jenta mi har akkurat blitt år og sover fortsatt ikke hele natten!


Dette gjelder trolig barn i alle aldrer. Stort sett er vi våkne gang i timen og jeg blir snart sprø! Har prøvd skrikekur, vallergan, avena sativa, sam-so. Men foreldrene må ha regien, for barn forvalter ikke alltid sine behov på en god måte.


Barn som ikke sover

Det betyr at foreldrene også må håndheve reglene de har satt – for eksempel at barnet ikke skal sove i foreldrenes seng. Man trenger ikke å være rigi og unntak er ok. Hva gjør man når det ikke hjelper å følge alle regler for søvnhygiene, hatt samtale på helsestasjon, undersøkt hos lege, har kuttet ut dagsoving og holder barnet aktivt om dagen? Jeg faller snart om, orker ikke mer. Barnet våkner rundt om natta og sover stort sett ikke mer etter det.


Det reiser selvfølgelig noen praktiske spørsmål som for eksempel plass. Hva er søvnproblemer hos barn ? Denne brosjyren er ment for barn uten helseproblemer over to år gamle.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg