onsdag 31. oktober 2018

Graviditet utenfor livmoren

Ved et svangerskap utenfor livmoren slår det befruktede egget seg ned utenfor livmorhulen. Egget kan være i eggleder (prosent), eggstokk, livmorhals eller i sjeldne tilfeller i bukhulen. Det befruktede egget kan den første tiden vokse normalt utenfor livmoren.


I de fleste tilfellene skjer dette i egglederen. Graviditet utenfor livmoren Hva er graviditet utenfor livmoren ?

Man snakker om en graviditet utenfor livmoren når det befruktede egget setter seg fast utenfor livmorhulen. En ektopisk graviditet kan sitte i eggstokkene, i livmorhalsen, i bukhulen eller som det hyppigst forekommende, i egglederen. En graviditet utenfor livmoren kan være farlig for kvinnen. Når en graviditet utenfor livmoren blir oppdaget, blir enten fosteret fjernet kirurgisk eller ved hjelp av medikamenter. I verste fall kan en graviditet utenfor livmoren være en livstruende tilstand fordi det kan gi en stor blødning i bukhulen.


Hva er symptomene på graviditet utenfor livmoren ? De vanligste tegn på en graviditet utenfor livmoren er underlivssmerter eller smerter nederst i magen, ofte på den ene siden. GRAVIDITET UTENFOR LIVMOREN : - 1-prosent av alle svangerskap skjer utenfor livmoren.

Siri von Krogh, jordmor og redaktør for nettsiden Alt For Mamma. Ekstrauterin eller ektopisk graviditet betyr at et befruktet egg implanteres utenfor livmoren. Ekstrauterin graviditet (forkortes noen ganger som XU) er en potensielt livstruende tilstand og kan forårsake alvorlige indre blødninger. Smerter tidlig i svangerskapet skal vekke mistanken.


Du forteller at du ble gravid i februar, som endte i en spontanabort. Det er litt usikkerhet omkring muligheten for at du har hatt to graviditeter , men etter to Cytotec-kurer og utskrapning ble det konkludert med graviditet utenfor livmoren. Symptomer på svangerskap utenfor livmor.


Ifølge Legevakthåndboken vil de fleste med svangerskap utenfor livmor få symptomer mellom 4. Karlsen opptrer symptomene for graviditet utenfor livmor oftest i uke 6. På et tidspunkt vil det gjøre mer og mer vondt. Det nylig befruktede egget driver så gjennom egglederen mot livmoren , hvor det implanterer seg og utvikler seg frem til fødselen. I noen tilfeller kan komplikasjoner føre til at egget implanteres andre steder enn i livmorhulen.


Dette er et velkjent fenomen og betegnes som graviditet utenfor livmoren eller en ektopisk graviditet. Den hyppigste årsak til slik graviditet er at egglederne er blitt skadet ved en tidligere egglederbetennelse. Det har dannet seg små lommer i egglederen hvor egget fester seg. Kobberspiral i livmoren er en disponerende faktor.


Spiralen beskytter mot svangerskap i livmoren , men ikke mot svangerskap utenfor livmoren.

Dere som har hatt svangerskap utenfor livmoren , vet dere om det pleier å se normalt ut på GU på forhånd? Spørsmålet er vel helst relevant når det blir oppdaget SENT, da. Mener vel helst å spørre om man kan puste lettet ut dersom GU ser bra ut men HCG nivået har vært VELDIG mistenkelig. Svangerskap utenfor livmoren oppstår når et befruktet egg implantater i en plassering utenfor livmoren , vanligvis en egglederen. Det kan være en ødeleggende opplevelse , både følelsesmessig og fysisk.


Derfor er det viktig å søke legebehandling ved første tegn på en graviditet utenfor livmoren. Nesten ingen fostre fester seg utenfor livmoren. I ekstreme tilfeller kan egget ”falle” ut i bukhulen og feste seg der. Uansett forløp fortsetter egget å. Jeg har hatt graviditet utenfor livmoren ganger og jeg skal love deg at jeg kjente det begge gangene. Utrolig magesmerter, svimmel og kvalm.


Hadde en MA tidligere i høst og da var jordmoren redd det var en graviditet utenfor livmoren først, så da må det vel kunne vises på en graviditetstest siden hun visste at jeg hadde testet positivt på etpar tester. Unnfangelse utenfor livmoren. I enkelte tilfeller vil fosteret bli unnfanget utenfor livmoren.


Dette vil oppdages ved ultraly men i utviklingsland (og før ultralyd ble vanlig) kunne slike graviditeter medføre at en normal fødsel ikke var mulig, og fosteret, moren eller begge døde. Nikotinet i tobakken gjør dessuten at blodårene trekker seg sammen, også i morkaken og i livmoren. Dermed får barnet mindre tilførsel av oksygen og næring.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg