tirsdag 30. oktober 2018

Brannskade barn

Isvann bør ikke brukes fordi intens sammentrekning av blodårene i huden kan øke utbredelsen av forbrenningen. Nedkjøling av store hudområder kan gi lav kroppstemperatur, særlig hos barn , noe som kan forverre tilstanden. Du skal kjøle ned området med brannskade , ikke personen! Kjemiske brannskader må skylles med rikelige mengder med vann.


Det er vanlig at barn ved et uhell får brannskader.

De kan for eksempel få brannskade av kokende vann fra kjeler og panner, svært varm drikke som kaffe og te, samt fra varme overflater som strykejern, ovnsdører og kokeplater. Ved mindre brannskade. Skader på mer enn av kroppsoverflaten hos voksne, alle større skader hos barn og alle fullhudskader (3. grad) bør vurderes innlagt i sykehus for videre oppfølging. Disse påvirker kun det aller øverste laget av huden, kalt epidermis.


Epidermal brannskade (som mild solbrenthet). Disse strekker seg inn i andre lag av huden som kalles lærhuden, dermis. Når dette hudlaget skades, dannes det ofte blemmer.

Gjennomsnittlig barn har årlig blitt innlagt med brannskade ved OUS og dette har vært relativt stabilt i hele perioden. Traumeteamet tok i mot av barna sammen med vakthavende plastikkirurg. Barneanestesi var til stede i av tilfellene, noe som optimaliserer det primære sårstellet. Barn under to år bør alltid behandles i sykehus med mindre skaden er bagatellmessig.


Sjekk nettsida til Flybussen for meir informasjon om ruter og prisar. Husk at en fersk brannskade i praksis er steril, og det er viktig å holde den steril for å hindre sårinfeksjon og forlenget tilhelingstid. Sårstell bør gjøres med steril oppdekning. Dersom det utvikles infeksjon i såret. Vask såret med klorheksidin.


Etterskyll med sterilt saltvann ( natriumklorid). Mindre blemmer kan man la stå urørt. Kontakt- og skoldingsskader var vanligst og var forårsaket av ovner, komfyrer og varm mat og drikke. Behandle brannskade hos barn.


Ta først av klærne på barnet, slik at vannet ikke fortsetter å brenne på huden. Skyll de brannskadede områdene i kaldt vann i to til tre minutter. Rundt 7pasienter innlegges årlig med brannskader i norske sykehus.

Brannskadeavdelingen, Haukeland Universitetssykehus er barn. Hyppigste skademekanisme er skolding, som ofte fører ofte til skader i ansikt, på hals, bryst og mage. De barna som kommer inn med brannskader, må minst en gang i narkose for at vi skal kunne behandle dem. Foreldrene har rett og slett ikke nok informasjon eller erfaring med hva de bør gjøre når skaden er der.


En brannskade kan oppstå når du har vært utsatt for varme, kjemiske, elektriske eller radioaktive kilder. Hos barn utgjør skålding f. Hos voksne utgjør flammeskader ca av alle brannskader det søkes om hjelp for. Barn og unge påvirkes når noen i familien er syke og trenger å forstå hva som skjer. Vi på sykehuset skal bidra til at barn og unge i din familie blir godt ivaretatt. Barn kommer i berøring med åpen il varm peis, elektrisk varmeovn.


De får brannskader ved kontakt med varmt strykejern, vaffeljern, steikeovn osv. Spesielt små barn dårligere reflekser. Huden er kroppens største organ. Eksponering for ekstrem varme, stråling, elektrisk sjokk eller kjemiske stoffer kan brenne huden og forårsake smerte, blemmedannelse og i alvorlige tilfeller uopprettelig skade.


Disse tiltakene reduserer tapet av fettfri kroppsmasse og har også bedret lengdeveksten etter brannskade hos barn. Energibehovet er økt hos brannskadepasienter. Den beste måten å fastsette det på er å gjøre indirekte kalorimetri, en metode som ikke er i utbredt bruk.


Hydrogel kan både avgi og oppta væske, men brukes mest for å tilføre fuktighet eller løsne opp fibrin eller nektrotisk materiale i kroniske sår.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg