fredag 26. oktober 2018

Norrøne kvinnenavn

Norrøne kvinnenavn

Liste over kvinnenavn med norrøn opprinnelse er en liste over kvinnenavn som var brukt i norrøn tid. Da har du kommet til riktig sted! På denne siden finner du en alfabetisk oversikt over en rekke norrøne kvinnenavn.


Norrønne mannsnavn finner du her. Leter du etter et norrønt navn til en gutt? Lista omfatter de norrøne gudefigurer som omtales i kildene Den eldre Edda, Den yngre Edda og fornaldersagaene. Enkelte oppramsinger av navn på figurer som ikke er omtalt andre steder, er ikke tatt med.


Dette gjelder for eksempel en oppramsing av 70–dverger som nevnes i Voluspå, vers 11–16. I noen tilfeller er det kanskje enda mer tilfeldig at et barn har et mytologisk navn. De fleste som heter Ty og Ve, som begge finnes i norrøn mytologi, har dem som et vietnamesisk navn, sier Utne.


Disse foreldrene har med andre ord neppe studert den norrøne mytologien på jakt etter det rette navnet. Mange norrøne navn ble laget ved såkalt leddvariasjon, det vil si at man tok ledd fra navn som var i bruk, og satte dem sammen på en ny måte. Denne navnelagingen ble gjerne brukt ved oppkalling.


Har du lyst å gi datteren din et sjeldent navn? Så sjeldent at det bare er noen få i hele landet med akkurat det navnet? Vi har samlet jentenavn som er brukt av eller færre i Norge. I denne kategorien er kun navn med norrøn opprinnelse inkludert, det vil si navn med opprinnelse i perioden ca.


Liste over norske kvinnenavn inneholdende fornavn som forekommer flere enn 2ganger i Norge. Navnene trenger ikke å ha en historisk bruk i Norge, da fornavn brukt av innvandrere vil listes sammen med andre. Frigg er et kvinnenavn med opprinnelse i norrøne frjá, elske.


I norrøn mytologi var Frigg Odins kone, og var kjærlighets- og skjebnegudinnen. Navnet er også noe brukt som mannsnavn, men svært sjeldent. Tora er et kvinnenavn som sannsynligvis er dannet som en kortform av andre kvinnenavn på Tor-.


Norrøne kvinnenavn

Navneleddet Tor- er avledet av det norrøne gudenavnet Þórr (se Tor), med opprinnelse i ordet þunrar, torden. Thora er en gammelsvensk form, mens både Thora og Thura er gammeldanske former. Samiske navn – Stor alfabetisk oversikt over samiske jentenavn.


Mer om den norrøne litteraturen. Hva er Den eldre Edda? Diktene i Den eldre Edda deles inn i to grupper. Ida, kvinnenavn , opprinnelig tysk, trolig kortnavn til navn på Id-, f. Den norrøne formen av navnet var Guðríðr. Tuva er et kvinnenavn med opprinnelse i det norrøne navnet Tófa som var en kortform av navn som begynte med Tor- og hadde sluttledd på f- eller v-.


Guri er også et hebraisk mannsnavn. Eksempler er Torve som betyr torden og hellig og Þórfríðr som betyr torden og vakker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg