onsdag 17. juni 2015

Tredje barnesykdom

Den sjette barnesykdom er en svært vanlig tilstand som rammer så godt som alle barn. De fleste smittes i løpet av de 2-første leveårene, og aller hyppigst mot slutten av det første leveåret. Sykdommen kan oppstå når som helst på året. Vanligst er det i alderen måneder til år.


Virussykdommen er et slags herpesvirus, men helt ufarlig, sier fastlege, Kari Løvendahl Mogstad ved Munkholmen legesenter og gründer i firmaet Lykkelig som Liten. Det viktigste symptomet er feber, som kommer plutselig, og som kan være høy, over grader. Vanligvis så faller temperaturen den tredje dagen, herav navnet.


Barnesykdommen tredagersfeber har mange navn. Tidligere ble den ofte kalt for den fjerde barnesykdom. Man kalte skarlagensfeber for nummer en, meslinger nummer to og røde hunder nummer tre. Ut fra denne rekken kommer uttrykket den femte barnesykdom for sykdommen som har det latinske navnet erythema infectiosum. De andre fire barnesykdommene er meslinger, røde hunder, skarlagensfeber og den fjerde barnesykdom.


Tredje barnesykdom. Aller hyppigst ser en sykdommen nr barnet runder ett r. Fjerde barnesykdom (3-dagersfeber) Fjerde barnesykdom (3-dagersfeber) Fjerde barnesykdom (3-dagersfeber) er en sykdom som rammer barn mellom et halvt og tre r. Nesten alle smbarn fr den fjerde barnesykdom. Den gir hy feber i tre dager, ofte med litt rd hals i tillegg. Hva er den femte barnesykdom ? Familieverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Tilstanden er en infeksjonssykdom forårsaket av et virus, kalt parovirus B19.


Infeksjonen opptrer epidemisk hvert tredje til sjette år, særlig vinter og vår. De mest utsatte infeksjonsmånedene er januar til juni. Den fjerde barnesykdom kalles også tredagersfeber eller roseola. De siste årene er sykdommen også omdøpt til den sjette barnesykdom , og inngår i en gruppe sykdommer med utslett som ligner hverandre.


De andre barnesykdommene er meslinger, røde hunder, skarlagensfeber og den femte barnesykdom. En feber som kommer og forsvinner nokså raskt, etterfulgt av et utslett som kommer til syne akkurat når barnet virker bedre er et tegn på roseola, eller tredjedagsutslett. Den har navnet ‘tredjedagsutslett’ fordi utslettet som regel kommer den tredje dagen barnet er sykt med feber. Feberen i seg selv er ikke farlig, men kan oppleves ubehagelig. Noen barn orker ikke å ta til seg væske eller mat når feberen er høy.


Femte barnesykdom begynner som regel med et høyrødt utslett i kinnene. Huden rundt munnen rammes ikke. Det gir det såkalte ”slapped-cheek” utseende.


Rundt en dag etter at man får utslett i ansiktet kommer et nettliknende utslett som rammer kroppen, armene og bena. Det typiske er at barnet får høy feber, litt hovne lymfekjertler i nakken, ofte ikke forkjølet. Ingen skjønner hvorfor barnet har feber ! Høy feber varer i 2-dager ,når barnet da er bortimot feberfri kommer utslettet. Barnet er slapt, men med god almentilstand.


Det tar mellom to og tre uker fra man smittes, til sykdommen bryter ut. Når sykdommen bryter ut, får barnet gjerne lett feber samtidig som et småflekket utslett oppstår. Utslettet starter som regel i ansiktet og sprer seg i løpet av et par dager til bryst, rygg, armer og ben.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg