tirsdag 9. juni 2015

Ofte forkjølet

Finn ofte forkjølet nå på Kensaq. Jeg er ei jente på år som lurer på hva som kan være årsaken til at jeg blir så lett forkjølet. Var sykemeldt ca dager i november med lungebetennelse, fikk antibiotika og ble friskmeldt 12. Begynte å jobbe igjen, og nå er det andre gang jeg er forkjølet igjen.


Føler meg tett i nesa og i pusten. Den medisinske betegnelsen for tett nese er nasalstenose. Den vanligste årsaken til tett nese er forkjølelse, men hvis du ofte er tett i nesen, bør du finne ut årsaken til dette. Det er absolutt ikke normalt å være tett i nesen hele tiden. Oppsøk fastlegen for dette i første omgang, som kan henvise til en ØNH-lege.


Forkjølelse må ikke forveksles med influensa. Ved influensa blir du raskere veldig syk, får høy feber og er mye dårligere. Når du er forkjølet kan du ofte gå på jobb, men er selvsagt redusert.


Ofte forkjølet

Les også: Alt du trenger å vite om forkjølelse - Fra man blir smittet til man får symptomer går det typisk 2-dager. Er det nok at legen tar en blodprøve for å sjekke hvite blodlegemer og CRP (hurtigsenken) når du kommer på time for utredning av hvorfor du er så ofte syk? Hva med blodprøver for jern, blodprosent, giktsykdommer, stoffskiftet eller diabetes?


Hvilken betydning har overbelastning, oppvekst, kost, fysisk aktivitet og søvn? Voksne blir forkjølet til ganger per år, mens skolebarn må regne med å være forkjølet enda oftere. Skal du klare å unngå å bli forkjølet , må du holde deg borte fra andre mennesker, så de aller fleste av oss må regne med rennende neser og øyne en gang i blant.


Under kan du lese noen harde fakta om forkjølelse. Mannen min er veldig ofte forkjølet (hele pakka: hosting, nysing, svetting, vondt i kroppen, snørr), og jeg er muligens mer lei enn han. Jeg sliter veldig med mitt immunforsvar, er kvinne på år og jeg er forkjølet minst en gang i måneden.


Får en dag med feber og muskelsmerter og flere dager med snørr og hoste. Jeg spiser normalt, har mye fysisk aktivitet, spiser vitaminer, sover godt, god hygiene osv, så jeg aner ikke mitt arme. Er formen derimot ordentlig rufsete, så er det oftest best å stå Sover, sier Nicolai Skarsgår lege og daglig leder i Hjemmelegene. Føflekker er normalt, og ofte endrer de seg med alderen. Men man skal følge med på føflekkene, og være spesielt oppmerksom på visse typer endringer.


Vask hendene ofte med flytende såpe og vann. Ikke særlig lukrativt egentlig når det nok blir brukt voldsomt mye tid og energi på å skrive og ikke minst redigere manuset før ferdigstillelsen. Ved mangel på såpe og vann anbefales bruk av alkoholbaserte desinfeksjonsmidler for å fjerne bakterier og virus fra hendene.


Smak litt på det ordet. Smittestoffer spres lett til andre når du hoster eller nyser. Før trodde man nemlig at man ble forkjølet etter å ha vært kald.


Ofte forkjølet

I dag kan leger fortelle oss at den egentlige årsaken er forkjølelsesvirus. Ofte smittet uten å bli syk. Barn får også ofte feber, søvnvansker og lite matlyst når de er forkjølet. Hos små barn er RS-virus ofte årsak til infeksjoner i nedre luftveier (luftrør og lunger), mens denne typen virus som regel gir vanlige forkjølelsessymptomer hos eldre barn og voksne. Det er ikke uvanlig at skolebarn kan være forkjølet ti ganger i løpet av et år.


Skolebarn blir ofte forkjølet fordi de stadig smittes av forskjellige typer virus som de ikke har vært utsatt for før, og som de ikke har utviklet immunitet mot. Jeg har blitt så ofte forkjølet den siste tiden. Har vært veldig sliten, og regner med det er en sammenheng. Men er det noen som vet hva jeg kan ta av tilskudd for å slippe dette.


Tar multivitamineral og omega-daglig. Tar også uregelmessig litt store doser med c-vitamin. Fuktige såpestykker kan være smittekilde for virus og bakterier.


Unge voksne kan ha to til tre forkjølelsesepisoder per år, mens voksne ofte har færre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg