mandag 1. juni 2015

Hvor lenge varer omgangssyke

Norsk robotteknologi fjerner norovirus fra rom og utstyr. Automatiser desinfeksjon av rom og utstyr. Perfekt kokte egg hver gang, uansett om du ønsker de bløt,medium,eller hardkokt. Sykdommen varer normalt fra noen få dager til en ukes ti og den smitter lett.


Virusinfeksjon i tarmen er en vanlig årsak til diaré og oppkast. Det løpe i skytteltrafikk mellom do og bøtte er lite festlig, men heldigvis varer det sjelden så lenge. Hvor lenge varer det? Vanligvis varer omgangssyke et par dager, og det går fort over når man først blir bedre.


Hvis diare vedvarer og blir langvarig kan det være andre årsaker. Noen kan oppleve at selv om diare og oppkast gir seg, føler man seg trett, slapp og sliten etter en infeksjon. Vanligvis tar det 2-dager fra smitte til man blir syk av omgangssyke.


Når det er snakk om magevirus, så er det ikke vanlig omgangssyke lenger. Omgangssyke skyldes en virusinfeksjon i tarmen. Virus er svært smittsomt, og man kan godt bli smittet på nytt noen dager etter man er blitt frisk.


Diare skyldes for det meste en mageinfeksjon på grunn av et virus eller en bakterie. Man blir ikke immun mot virus. Det er smittsomt, men varer ikke så lenge - Derfor uttrykket omgangssyke Et fremmed virus som slår seg ned i tarmen vil først gi symptomer etter 1-døgn. Det er ikke så mye en kan gjøre utover å la det gå sin gang. Den kan vare opp til 4-dager uten at det er unormalt, men det mest vanlig er nok 1-døgn.


Dette er veldig individuelt. Her i huset har jeg ett barn som aldri kaster opp mer enn en gang (om han får det i det hele tatt) og ett som alltid kaster opp minst 5-ganger i døgnet i 2-døgn og alltid får det om noen i huset er syk. Hva er omgangssyke ? Er det en samlebetegnelse på alle infeksjoner som gjør at du schpyr og driter? Det går vel ikke da an å si hvor lenge det varer ! Finnes jo en haug av saker som kan få deg til å spy o drite, og alle tar forskjellig tid å bli kvitt. Og hvor lenge varer denne sykdommen?


Noen kan bli ferdige med en omgang, eventuelt to-tre til magen er tømt. Les mer om omgangsyke. Vanlig omgangssyke skyldes som regel virus, og er svært smittsomt. God håndhygiene er det beste forsvar mot omgangssyke.


Noen omgangssyke -virus, slik som noro-virus, kan også smitte ved dråpesmitte (hoste, brekninger etc.). I barnehagene gjelder den såkalte 48-timersregelen: ved diaré og oppkast skal barnet holdes hjemme i to døgn etter symptomene har gitt seg. Barn har gjerne ikke de samme hygiene-rutinene som voksne og omgangssyke spres særlig lett i barnehager som følge av tett kontakt, forklarer overlege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet. Tilsvarende råd gjelder også for enkelte yrkesgrupper. Det er ingen angitt tidsgrense for hvor lenge du kan beholde effekten av en kopp kaffe.


Varigheten er avhengig av doseringen og individuelle forhold som alder, kroppsvekt og hvor sensitiv man er for koffein. De fleste får en temmelig kjapp virkning av kaffe, men hvor lenge dette varer , er altså individuelt. Det er lite som er så ubehagelig som en skikkelig omgangssyke.


Det å løpe i skytteltrafikk mellom do og bøtte er lite festlig, men heldigvis varer det sjelden særlig lenge. Det er høysesong for omgangssyke og akutt diare. De yngste barna blir ofte lettere smittet enn voksne – og da spesielt barn i barnehage. Ifølge lege ved Folkehelseinstituttet, Tone Bruun, kan det blant annet skyldes at det er vanskelig å opprettholde god hygiene hos små barn enn det er hos eldre barn og voksne. Som forelder er det ikke alltid så lett å avgjøre.


Se oversikten over anbefalingene her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg