mandag 1. juni 2015

Hvordan ligger babyen i magen

Hvordan ligger egentlig babyen inni magen ? Det viser jordmødrene Ragna T. Larsen og Grethe R. Teigen ved Mamastork deg i denne videoen. Visste du for eksempel at det er to fosterhinner? Jeg fikk beskjed sist, og de siste gangene på ul at han ligger sidelengs, og det kjenner jeg jo også med at han kun sparker på høyre side oppe og nede. Eller snur babyen seg? Sist baby lå på oul allerede med hodet ne så rart at denne ligger sidelengs, når snur den seg tru?


Hun forteller at mange synes det er rart at vi kan kjenne utvendig hvordan babyen ligger. Rundt prosent av babyene ligger med ryggen mot venstre side, rundt prosent med ryggen til høyre side. Se rørende bilder og video fra keisersnitt — Mange sier at de synes det er utrolig at de har fått plass inne i magen , når de ser størrelsen.


Finn et egnet sted på gulvet, og legg babyen på magen på for eksempel et leketeppe eller et rent underlag. Når babyen liker å ligge på magen , kan du trene oftere, eller ha lengre økter. Hele magen kan se ut til å være i bevegelse og endre form ettersom barnet rører seg. Prøv å motivere barnet og ”heie” på babyen. Rundt termin er det så trangt i magen at det ikke er så lett for babyen å gjøre så tydelige bevegelser lenger, men frekvensen og kraften skal likevel ikke gå ned.


Hvis du merker noen endring i babyens bevegelsesmønster, må du kontakte fødeavdelingen. Har dere fått noen indikasjon på hvordan babyen ligger i magen deres? Men selv om hodet ligger ne er det noen som ikke roterer på best måte i fødselskanalen og dermed kommer litt skjevt til. På kontrollen i uke er det viktig å få definert hvordan babyen ligger. Ligger ikke babyen med hodet ne henvises kvinnene til poliklinikk for ultralyd og eventuelt forsøk på snuing, sier jordmor Ragna.


En av grunnene til at babyen gråter når han eller hun snus over på magen , er nettopp at stillingen er uvant. Fermont elsket bildet, og hun la merke. Og i tillegg er det jo trening – som i seg selv kan være noe herk for alle som ikke forstår motivasjonen for å gjøre det.


Husk uansett at du alltid skal følge med på babyen når den ligger på magen. Den nederlandske sykepleieren har holdt TED-foredrag om hvordan tiden i mors mage og fødselen påvirker livene våre. Like før sommeren talte hun på en konferanse med over tusen leger og sykepleiere i Brasil. Nå besøker hun Norge, der publikum forventes å være atskillig færre.


Sikkert et dumt spørsmål, men kjenner man hvordan barnet ligger i magen ut i fra hvor bevegelsene er? Skjønner jo det at den veien det er lite bevegelse ligger ryggen mest sannsynlig. Men om de ligger med hodet opp eller ned. Hvis det er mye spark og bevegelse opp mot ribbeina, hvor er hodet da?


Mamma, hva gjør babyen i magen nå? Vi ligger å slapper av på sofaen etter en litt annerledes og lang fredag. Hun sparker rundt seg sier jeg og kjenner noen gode dult rett ved der hun ligger å hviler hodet på magen. Spiser babyen der inne? Ja på en måte gjør hun det.


Ja rundt og rundt i vannet mamma har i magen sier jeg. Hvorfor sover babyen sikrere på ryggen? Noe klart svar på dette foreligger ikke, men det finnes flere teorier: En forklaring kan være at en baby som sover på magen ligger med ansiktet så nær underlaget at den puster inn og ut den samme luften.


Dette fører til at barnet etter hvert ikke får nok oksygen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg