Viltsmaken er konsentrert, men allikevel mildere enn hos reinsdyrstek. Nærmere naturen er det nesten ikke mulig å komme. Sammen med høstens grønnsaker gir dette den perfekte festmat.
Har du en elgstek tilgjengelig, er søndagsmiddagen reddet. La den trekke lenge i en gryte,. Brun kjøttet på høy temperatur. Trekk gryten til side fra platen. Langstekt elgstek Høsten er høysesong for viltkjøtt og elgsteken er det norskeste av det norske når det gjelder viltretter.
Se anbefalt kjernetemperatur for indre- og ytrefilet, elgstek og roastbiff, og andre nyttige tips. Steke- og koketips for elg gjelder også for hjort. Husk at kjøtt som stekes ved lav temperatur , vil ha en lavere ferdigstillelsestemperatur grunnet sakte oppvarming.
Tabellen viser blant annet kjernetemperatur for entrecote, indrefilet og ytrefilet. Riktig kjernetemperatur gir deg smakfulle retter av elgstek , reinsdyrstek, lammestek og andre middagstips fra Smedstuen Gård. I tillegg inneholder viltkjøtt svært mange gunstige næringsstoffer og umettede fettsyrer som er bra for helsa. Det betyr at elgstek – og all annen vilt – ikke regner som rødt kjøtt av Helsedirektoratet. Dessverre har elgstek rykte på seg for å være tørr og kjedelig, men det er det heldigvis ganske enkelt å unngå.
Som ved alle store kjøttstykker handler det om å ha kontroll på temperaturen. Når det kommer til vilt, er dette ekstra viktig fordi kjøttet er så magert. Fraværet av fett gjør at du må være ekstra oppmerksom og bruke. For tilberedning av slike kjøttstykker – varm opp til indre temperatur på til grader Celcius, i løpet av en periode på til timer (alt etter kjøttstykkets ideelle kjernetemperatur og tiden du har til rådighet). Dette vil gjøre at bindevevet smelter til gelatin.
Prøv denne oppskriften på elgstek sammen med saus til elg, høstens grønnsaker og beter som tilfører både sødme og dybde. Elgsteken er lett som en lek å lykkes med! Dessuten tilfører disse flotte farger til tallerkenen sammen med grønn rosenkål og oransje gulrot. Perfekt festmat til de mørke høstkveldene.
Ha i vakuum pose og så i vannbad til rett tid og temperatur. Når den er klar, ta ut av posen, tørk godt av. På hver side på høy varme for å få en stekeskorpe. Sous vide er en måte å langtidsvarmebehandle kjøtt, fisk, fugl, grønnsaker og mye annet på.
Elgkjøtt er en fantastisk råvare! Husk at temperaturen i kjernen stiger et par grader etter at du har tatt den ut. Poser som tåler høy temperatur er og annbefale. Har brukt di litt tynnere posene og di kan sprikke vist du har lastet mye i dem eller har litt høy temperatur på vannet.
Og så er di ubrukelige og fryse. Tykke er best synes jeg. C`er lys rosa uten så mye blod. Mange som får krupp når dem ser litt blodkraft på talerken.
Da er elgjakten nemlig i gang, og små og store tar på seg grønne klær og rød lue og setter til skogs. Server elgstek med kokte høstgrønnsaker som for eksempel brokkoli og blomkål. Tyttebærsyltetøy og kokte poteter er fast følge.
Her finner du mange deilige retter med elg og annet vilt. Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif. Det er bare starten på forvandlinga til Bodil Nordjores smakfulle telehiv.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.