fredag 17. oktober 2014

Tegn på omgangssyke

Norsk robotteknologi fjerner norovirus fra rom og utstyr. Vår automatiserte metode for desinfeksjon forebygger smitte. Unngå at norovirus sprer seg.


Omgangssyke kan forekomme til alle årstider, men er vanligst om vinteren. Ofte begynner omgangssyke med kvalme, som følges av oppkast og diaré. Alle aldre kan smittes av omgangssyke , men barn er ekstra utsatte.


Hva er omgangssyke ? Virusinfeksjon i tarmen er en vanlig årsak til diaré og oppkast. Kjenn derfor til tegn på dehydrering og tilby drikke ofte. De aller fleste barn takler omgangssyke bra, men spesielt de aller minste kan fort bli svært syke. Da er det viktig at du kjenner faresignalene og vet hvordan du best mulig kan hjelpe barnet gjennom infeksjonen. Barn som er yngre enn tre måneder gamle, får sjelden tarminfeksjon.


Tegn på omgangssyke

Men omgangssyke er farligst for små barn og eldre mennesker. Små barn kan bli helt slått ut av omgangssyke , og da gjelder det å være påpasselig slik at barnet ikke blir dehydrert. Barna har også mindre utviklet immunforsvar til å ta knekken på sykdommen. Norovirus er den vanligste årsaken til utbrudd av ikke-bakteriell magetarminfeksjon, omgangssyke , på verdensbasis. Utbrudd kan ramme fra noen få personer til tusenvis.


Det er beregnet å forekomme ca. Kontakt legevakten hvis du ikke får i deg nok med væske. Sykdommen er ikke farlig og går over i løpet av et par dager.


Tegn på omgangssyke

Tegn på uttørking er lite og mørk urin, tretthet og tørre slimhinner. En god regel ved omgangssyke er at man skal være helt frisk i minst timer før man går tilbake til arbei skole eller andre aktiviteter. De fleste barn har gjennomgått minst én infeksjon før de når fem års alder.


Barn som har hatt omgangssyke tidligere, blir delvis immune mot smitte senere. Hos barn som legges inn med omgangssyke på norske sykehus, påvises rotaviruset hos rundt halvparten. Det tar vanligvis to–tre dager fra at barnet smittes til at infeksjonen bryter ut. Smitte kan skje ved kontakt med tarmbakterier eller ved dråpesmitte (gjennom spytt ved hoste eller brekninger).


Tegn på omgangssyke

Diaré er et tegn på at maten passerer for raskt gjennom tarmene. Det skjer fordi muskelsammentrekningene (peristaltikken) i tarmen er økt. På grunn av den raske passasjen blir ikke de viktige næringsstoffene sugd opp i tilstrekkelig gra og kroppen vil etter hvert begynne å fungere dårlig. Først er det vann, natrium og kalium som går.


Som de fleste antagelig vet, er det virus som står bak omgangssyke. Det finnes flere ulike typer, men de vanligste er norovirusene. De fleste utbrudd på skoler, sykehjem og cruiseskip skyldes norovirus, forteller seniorrådgiver Heidi Lange fra Folkehelseinstituttet. Hos barn under år begynner dette gjerne med plutselig oppkast, med diaré og feber etter hvert.


Barn under år blir dårligst, og de har som regel feber ved en mage-tarminfeksjon. De minste barna kan ha 3-slike infeksjoner i løpet av en vinter fordi de har liten immunitet mot slike virus. Grundig håndvask forebygger smitte.


Viruset som kan få både barn og voksne til å flytte inn på badet et helt døgn i strekk. God håndhygiene er det beste forsvar mot omgangssyke. Vanligvis vil en vanlig omgangssyke være overstått i løpet av noen få dager. De typiske symptomene er kvalme, oppkast og diaré.


Om en i din nærmeste omgangskrets er smittet, er god håndhygiene det beste tiltaket for å redusere risikoen for å bli smittet. Datteren min har kastet opp et par ganger der jeg har visst at det ikke var omgangssyke. Men da var jeg tilstede og så hele forløpet.


Hadde jeg ikke visst 1 sikkert at oppkastet kom av annen årsak, hadde jeg holdt henne hjemme. Jeg har nå omgangssyken for 3. Denne gangen har jeg veldig vondt i magen samtidig med oppkast og diaré. Går det ut over babyen i magen på noen måte, eller får den.


Oppkasttendensen gir seg vanligvis etter 1-dager, mens diareen oftest varer noe lengre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg