mandag 20. oktober 2014

Sykemelding utenlandsreise

Husk å logge ut når du er ferdig. Ferie under sykemelding ? Hvis du reiser til utlandet uten at du avvikler lovbestemt ferie, må du søke NAV om rett til å beholde sykepengene for den tiden du oppholder deg i utlandet. Den som sykmelder deg skal alltid vurdere om det er tungtveiende medisinske grunner til at du må være borte fra arbeidet, både første gang du blir sykmeldt og senere.


Forstår det sånn, at en må søke med legeattest for å reise. Men hvis man tar sjansen og bare reiser om det er en kort tur, blir det registrert sånn at de får greie på det på noen måte gjennom systemet da? Så lenge sykemeldingen er kortere enn de dagene som arbeidsgiver betaler sykelønn for, også kalt arbeidsgiverperioden, er det arbeidsgiveren som godkjenner slike reiser og utbetaler sykepenger. Dette er et forhold som arbeidsgiver og arbeidstaker må avtale seg imellom. Avspasering er med andre ord ikke lovregulert.


En ansatt som for eksempel er prosent sykmeldt kan gjerne avspasere på den delen av dagen da han eller hun egentlig skulle vært på jobb og deretter ha fri, eller rettere sagt være sykmeldt, resten av dagen. Advokat og trygd: Her er NAVs regler for utenlandsopphold Du kan ikke oppholde deg i utlandet hvis du mottar sykepenger eller arbeidsavklaringspenger fra NAV. Det kan få store konsekvenser hvis du ikke søker om tillatelse på forhånd.


Hvor mye og hvor lenge? Perioder med graderte sykepenger regnes med i den tiden du kan få sykepenger, som er maksimalt uker. Hvem kan få sykepenger? Du må være medlem av folketrygden.


Grunnen til at du ikke kan jobbe må være din egen sykdom eller skade. Slik utenlandsreise skal godkjennes av sykemelder (psykolog, lee, kiropraktor eller manuell terapeut). Er man frisk nok til å rise utenlands uten tuntveiende grunner (f.eks. syksom i egen familie utenlands) er man kanskje frisk nok til å jobbe. Vær oppmerksom på at det er kalenderdager som gjelder. Hvis du er syk mer enn tre dager må du ha sykemelding fra lege.


Legen skal i så fall skrive sykemelding fra fjerde dag, og skal ikke skrive sykemelding for de tre egenmeldingsdagene. Hva skjer når du blir syk i ferien? Den etterlengtede ferien ble ødelagt av flere dager under dyna. Da kan du ha krav på nye feriedager.


Hun mener mye avhenger av Nav-saksbehandleren man får tildelt. Heldigvis bruker de fleste saksbehandlere normalt skjønn og fornuft, men er en uheldig, så kan man få en vanskelig saksbehandler som ikke innvilger deg ferie i løpet av AAP perioden, sier Rasmussen. Helsedirektoratet planlegger nå sammen med helsetjenesten hvordan vi skal håndtere situasjonen dersom det nye coronaviruset kommer til Norge. Sjefen din kan omplassere deg dersom du er sykmeldt. Av samme grunn kan du sies opp, men i stedet er arbeidsgivere for passive til å følge opp styringsretten, sier arbeidsrettsadvokat.


Dersom det blir arbeidet ut over avtalt arbeidsti men innenfor lovens grenser for alminnelig arbeidsti vil dette være såkalt merarbeid. Sykemeldte kan sies opp. Overtid i lovens forstand blir det først når det arbeides ut over dette. Når arbeidsgiveren har utbetalt sykepenger i en full arbeidsgiverperiode, skal det ikke bli noen ny arbeidsgiverperiode ved sykdom som inntreffer de første kalenderdagene etter at arbeidstakeren har gjenopptatt arbeidet (opptjening av ny arbeidsgiverperiode).


Tror du at sykdommen vil vare i over dager bør du oppsøke lege med en eneste gang. Krav på sykepenger regnes nemlig ikke før du har en sykemelding fra lege som kan dokumentere sykdommen. Deretter er du nødt til å kontakte NAV. Les også: Legeskrekk og helseangst stopper oss fra legebesøk. Hva er konsekvensene av å reise til utlandet når man er sykemeldt pga depresjon?


Psykologen min mente at det var bra for meg å reise. Arbeidsgiveren min har oppfordret meg til å be om sykemelding for så å reise. Hvis det er klart eller overveiende sannsynlig at permitteringen vil bli permanent, skal oppsigelse brukes. Regler for permittering.


Permittering er i svært liten grad basert på lovbestemte regler, med unntak av lov om lønnsplikt under permittering. Tidligere fikk arbeidstakerne kun kompensert for sykdom i ferien etter at den enkelte hadde vært arbeidsufør i minst seks virkedager.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg