fredag 24. oktober 2014

Kostholdsråd for gravide

Kostholdsråd for gravide

Gravide bør ikke få i seg mer enn 40. Når du er gravid er ditt blodomløp forbundet med barnets gjennom morkaka. Kostholdsråd for gravide. Det betyr at det du spiser og drikker når du er gravid overføres til barnet du bærer i magen.


Kostholdsråd for gravide

For at barnet og du skal få i dere tilstrekkelig med næringsstoffer er et sunt og variert kosthold kombinert med fysisk aktivitet anbefalt. Matportalens redaksjon svarer ikke på enkelthenvendelser fra gravide , men lagrer henvendelser slik at de blir tatt med i vurderingen når kostrådene skal revideres. Har du spørsmål angående kosthold mens du er gravid , må du ta kontakt med helsestasjon, jordmor eller fastlege.


Vann er også den beste tørstedrikken når man er gravid eller ammer. Drikk gjerne 1-glass lett- eller skummet melk om dagen, det hjelper deg å dekke behovet for protein, kalsium og jod. Helsekort for gravide er et journaldokument for å sikre forsvarlig behandling, og understøttes av Nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsomsorgen.


Man skal jo ikke spise spekemat, men noen sier at spekemat som har vært fryst er trygt å spise, stemmer det? Hilsen kjempesulten på jobb med bare en Pizza Salame i frysern. Godt sammensatt vegetarkost inneholder mye av enkelte næringsstoffer som gravide og ammende har økt behov for, som folat og jern. Rådene egner seg for de fleste: voksne, barn, unge, gravide og ammende og eldre.


De kan også brukes av dem med økt sykdomsrisiko, for eksempel de med overvekt eller høyt blodtrykk. Mengdene angitt i kostrådene tar utgangspunkt i matinntaket til en normalt fysisk aktiv voksen. De må tilpasses dine behov for energi, og andre spesielle forhold. Det florerer av mer eller mindre godt dokumenterte kostholdsråd for gravide. Og de fleste er naturlig nok mest opptatt av begrensningene.


Kostholdsråd for gravide

Visste du for eksempel at du trygt kan spise sushi, men at du bør unngå blåmuggoster? Er det egne kostholdsråd til overvektige gravide ? I utgangspunktet er det ikke egne kostholdsråd for overvektige gravide , men de samme som for gravide ellers. Noen overvektige gravide kan derimot ha behov for enkelte kosttilskud blant annet D-vitamin og jod.


Dette bør følges opp av lege. Jeanette Danielsen (30) har fått diagnosen to ganger. Stadig flere får svangerskapsdiabetes, men ny NTNU-forskning viser hvordan du kan redusere risikoen for å utvikle sykdommen. Hun legger til at Mattilsynet sammen med Folkehelseinstituttet nå vil vurdere om rådene som gis til gravide er gode nok.


Les også: Her er julematen gravide bør unngå. Sannsynligheten for at fosteret tar skade av at moren spiser matvarer som inneholder mikroorganismer er liten, men gravide bør likevel være. Viktig å tenke på Følgende råd gjelder matlaging generelt, men som gravid bør du være ekstra opptatt av god.


Husk at du bør være totalt avholdende fra alkohol gjennom hele graviditeten, sier Rudjord Hillesun helt i tråd med Helsedirektoratets kostholdsråd for gravide. Koffeinholdig kaffe, te og coladrikker som gravid. Ved inntak av fet mat, mye mat eller krydret mat kan dette være med å gi halsbrann. Er man allerede plaget med dette som gravid , er jo det noe å ta hensyn til for å hindre ubehag.


Mye julemat er også veldig salt, og salt kan binde vann i kroppen. Det er ikke uvanlig at gravide hovner opp grunnet mye vann i juletiden, forteller Heggen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg