torsdag 23. oktober 2014

Atopisk allergi

Atopisk allergi

Nå kan du bestille produkt fra Vitusapotek på nett. Stort utvalg med rask og enkel frakt! Bestill fra Vitusapotek på nett. Her kan du bestille klargjøring. Finn informasjon om din resept her!


Spesialkompetanse innen hudpleie. Din beste rådgiver på hud. Få konkurranser, tilbud og råd. Registrer deg i dag!


Har du symptomer som tett nese, nysing og kløe i øynene trenger det ikke være forkjølelse. Det kan være at du har en allergi. Allergi som er knyttet til IgE, kalles atopisk allergi. Atopisk allergi omfatter derfor alle igE-avhengige allergier. Immunreaksjonen formidles av mastcellen til (potente) aktive kjemiske stoffer som så utløser symptomene.


Atopisk allergi

Dette er for det meste er såkalte straksallergiske reaksjoner. Denna typ av allergisk reaktion medieras därför av IgE antikroppar. Antikroppar cirkulerar i blodomloppet och finns i nästan alla kroppsvätskor.


När kroppen utsätts för ett allergen bildar vita blodkroppar IgE antikroppar mot dessa allergen. Forskerne har ikke greid å finne noen enkeltårsak som forklarer årsaken til atopisk eksem. Forskningsinteressen retter seg mot luftbårne stoffer (blant annet husstøvmid pollen og dyrehår), utendørs forurensning, klima, kosthold og forhold i spedbarnsalderen - blant annet infeksjoner, passiv røyking og amming.


Barn og babyer som har foreldre med astma, atopisk eksem eller allergi har økt risiko for å utvikle atopisk eksem. Hvis du har en følsom hudtype er du ekstra utsatt for å få atopisk eksem. Den atopiske legninga er genetisk bestemt, og det er derfor vanlegvis fleire personar med atopisk allergi i same familie.


Kontakteksem er en betennelse i hud som enten er utløst av irriterende stoffer eller av allergi. Symptomer er at området blir rødt og hovent, med kløe, små blemmer og eventuelt blærer og sårdannelse. Ved plagsomt atopisk eksem, ved mistanke om andre allergiske lidelser, eller dersom legen er usikker på diagnosen, er det vanlig å bli henvist til en spesialist, som regel en barnelege eller en hudlege. Disse kan gjøre flere tester for å finne ut om det er allergi som ligger til grunn for eksemet, og hvilke stoffer du reagerer på.


Formålet med behandling av atopisk eksem er å lindre eller fjerne plagene eksemet gir, samt å forhindre komplikasjoner. De viktigste tiltakene er å tilføre den tørre huden fuktighetsbevarende midler for å hindre forverringer, og å behandle utslett med kortisonkremer. Omlag tre prosent av alle spedbarn utvikler atopisk eksem.


Cirka en av fem pasienter som har atopisk eksem har ikke allergier i det hele tatt. Det er ingen kjønnsforskjell i forekomst. Sammenhengen mellom allergi og atopisk eksem synes derfor å være at allergi er én faktor som kan forverre utslettet, men allergi er ikke alene årsaken.


Atopisk allergi

Grunnen er trolig at flere faktorer enn allergi medvirker til å holde eksemet aktivt. Atopisk eksem er en kronisk hudsykdom som kjennetegnes ved kløe, tørr hud og eksem. Sykdommen forårsakes av et samspill mellom gener og miljø. Optimal lokalbehandling er forbundet med redusert alvorlighetsgrad og forbedret livskvalitet.


Ved atopisk eksem foreligger defekt hudbarriere, endret immunrespons og hudmikrobiota ( 2). Hvordan behandler man allergi ? Behandling av atopisk dermatitt hos hund Atopi er en medfødt, genetisk lidelse hvor hunden danner for mye IgE og IgGd immunglobuliner mot allergener i omgivelsene. Heldigvis finnes det gode medisiner og de fleste hunder vil kunne ha et godt og langt liv.


Immunforsvaret er også annerledes hos atopikere. Den kan være overdrevent aktivt og stimuleres av ufarlige stoffer som gir allergi og en altfor kraftig immunreaksjon. Matvarer som gir allergi fra mage-tarm systemet, kan også føre til reaksjoner i huden på toppen av den atopiske eksemen, forklarer Balieva.


På åpen eksemhud kan dette virke som en kraftig provokasjon. Dette sees av og til ved pollenallergi hos pasienter med atopisk eksem, og det er vist at allergi mot husstøvmidd kan forverre atopisk eksem hos ganske mange. I tillegg tror man at luftbårne stoffer (husstøvmid pollen og dyrehår), utendørs forurensning, klima, kosthold og forhold i spedbarnsalderen (blant annet infeksjoner, passiv røyking og amming) er medvirkende til utvikling av atopisk eksem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg