torsdag 9. oktober 2014

Kvalm og vondt i magen

I snart over et år har jeg slitt med kvalme, magevondt, slapphet og svimmelhet. Siste uken har jeg også opplevd å ha mer vondt i magen en vanlig, da spesielt i øvre del av mage regionen. Når gir kvalme og oppkast grunn til å ringe legen sin?


Akutt oppstått kvalme og oppkast kan skyldes en infeksjon i mage -tarm-kanalen. Dette går som regel raskt over, men har man mistet mye væske og er medtatt bør man kontakte lege. Ikke sjelden er kvalme første tegn på at man har blitt gravid.

Petter Brelin, lege og leder av Norsk forening for allmennmedisin, forteller om en rekke vanlige årsaker til smerter i magen : Virus. Plutselig vondt i magen som kan gi kramper, diare, feber og ubehag som går over etter noen dager, såkalt omgangssyke. På legespråket foretrekkes betegnelsen funksjonell dyspepsi eller non-ulcus dyspepsi (NUD = ikke-magesår plager i øvre del av magen ). Funksjonell betyr at plagene ikke skyldes sykdom i noen organer (ikke-organiske plager), og dyspepsi betyr smerter og ubehag i øvre del av magen. Får man vondt under trening skal man derfor ta det med ro. Nå er jeg kvalm og har vondt i magen.


Kvalmen vet jeg jo er vanlig. Marianne (20) visste ikke at hun var gravid. SORG: Det å miste et barn er vondt , selv om det kun har vært i mors mage noen få uker.

Symptomene og de kliniske tegnene varierer i forhold til selve diagnosen som står bak hodepinen og kvalmen du opplever. Gode råd mot magesmerter hos barn og ungdom, Bente Krane Kvenshagen (Cappelen Damm) Oppblåsthet, mageknip eller forstoppelse. Alle har vondt i magen av og til, men mange har magesmerter som fører til bekymringer og redusert livskvalitet. Får vondt i maven av melk og klarer ikke spise frokost. Er det vanlig å være kvalm og ha vondt i magen ? Hva kommer det av og hv.


Hvor gjør det vondt ? Nei: Magesmerter uten feber kan f eks skyldes smerter fra tarmen, magekatarr (magesyre), gallesten osv. Har du smerter i øvre del av magen. Ved vedvarendesmerter kan man utvikle feber - husk å kontrollere temperaturen. De fleste har mage - tarmproblemer fra tid til annen, for eksempel luftplager, treg mage , diaré eller halsbrann.


Her finner du informasjon om plagene og gode råd som hjelper. Men det finnes også pasienter som har vondt i magen over lang ti og som blir utredet og behandlet uten at det gir resultater. Dessverre sliter mange med magesmerter i årevis, uten at man finner en konkret årsak eller diagnose.


Blir kvalm og dårlig i magen etter sex. Jeg blir kvalm , kald og fryser og får vondt i magen hvis jeg ikke spiser på 4-tim. I det siste har jeg hatt veldig dårlig matlyst.


Det startet på søndag, hadde vært ute på byen dagen i forveien, men formen føltes veldig grei.

Jeg er nesten aldri sulten, veldig ofte s. Var aktiv tidlig på dagen og det var ikke før jeg skulle spise middag at jeg kjente uvel. Hvis du er kvalm og uvel og har smerter i magen bør du ikke vente for lenge med å få utredet plagene. Opplever du en økning eller reduksjon i vekt uten at du kan se en naturlig årsak til dette, er det også viktig å oppsøke lege. Kommer smertene plutselig og akutt bør du ringe legevakten eller legen og spørre om råd. Har også hatt diare og er småsvimmel.


Jeg har hatt vondt i magen de siste tre månedene. Gikk fra 1 frisk til 1 syk på et par timer. Var på UL i dag og alt bra med babyen.


Så i morgen vil jeg til legen og sjekke at alt er bra med moren. Bekymrede foreldre og foreldre som har angst, kan forsterke sykdomstegnene hos barna. Sykdomsmønster og klinisk bilde er annerledes hos små barn og svært gamle. Hos gravide forskyves abdominalorganene, og smertelokalisasjonen kan være atypisk, se magesmerter i svangerskapet. Det er ofte vanskelig å stille en spesifikk diagnose basert på anamnese og klinisk undersøkelse.


Endring i aktivitet, reiser, kosthold og medisiner kan føre til både forstoppelse, løs mage og andre fordøyelsesbesvær. Det er helt normalt å ha vondt i ryggen iblant,.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg