tirsdag 14. oktober 2014

Hvor mye skal spedbarn sove

Ofte lurer man på om barnet får nok søvn, eller om det sover for mye. Det er likevel noen råd du kan følge for at barnet ditt skal få best mulig søvn. Men hvor mye babyen skal sove , varierer. Hvor mye skal barn sove ? Hva betyr søvnens lengde?


Søvnen er en viktig faktor i menneskers liv.

Derfor er vi mennesker svært opptatte av hvordan vi sover og om våre barn sover mye og godt. God søvn oppnås gjennom gode søvnvaner. En studie viser at prosent av spedbarn sover åtte timer sammenhengende ved ett-års alderen, men prosent sover fortsatt ikke fem timer sammenhengende.


Det er store variasjoner i hvor lenge spedbarn sover sammenhengende. På dagen vil total søvntid og antall søvnperioder minke. Noen foreldre opplever at barnet kun sover hvis de kjører på tur i vogn eller i bil.


De fleste er enige om at barna ikke sover nok. Enten sovner de ikke når de skal om kvelden, eller de våkner altfor tidlig om morgenen, eller de sover ikke ordentlig om dagen.

Det kan være vanskelig å få oversikt over akkurat hvor mye barnet sover , og hvor mye søvn det egentlig trenger. Når babyen sover på dagen, kan du også trekke for gardinene, men det gjør ikke noe om det ikke blir helt mørkt i rommet. Sover babyen ute i vogn på dagen, holder det å ha oppe kalesjen og dekke til med myggnetting.


Pass på at babyen sover i skyggen når det er varmt ute. Når babyen begynner å bli tre-fire måneder gammel begynner den å bli bevisst på søvn – både hvor den sover , hvor foreldrene er, og hva som skal til for å falle i søvn, for eksempel lys eller mørke. Da bør man begynne å innføre noen rutiner, som vil hjelpe barnet til å forstå at natt er sovetid.


Tidligere studier har vist at også for mye søvn kan føre til tidligere dø men spørsmålet er om det for eksempel er en underliggende sykdom som gjør at man må sove mer, eller om søvnen i seg selv har skylda. Som nevnt mener han at man skal ta anbefalingene med en klype salt. Hun understreker at foreldre må kjenne til søvnsykluser, hvor mye spedbarn i ulike aldre faktisk sover , gode strategier for å hjelpe barnet til å sovne, og hvordan de kan forholde seg til barnets signaler på uro under søvn.


Nyfødte barn kan sove opptil timer i døgnet. Fra 4-måneders alder begynner spedbarna å forlenge søvnperiodene. Barn i alderen til år kan sove timer i døgnet. Vår er uker (uker korrigerigert),og sover ca timer i slengen.


Det er ikke mulig å si nøyaktig hvor mange gram spedbarn generelt bør legge på seg. Dette er forskjellig fra barn til barn. Barnet skal følge sin kurve i percentilskjemaet som helsestasjonene bruker.


Nå begynner de fleste spedbarn å sove mer sammenhengende om natta.

Det er viktig at man ser på utviklingen over tid. Det er også mulig å begynne å hjelpe barnet til å regulere seg selv dersom det våkner. Et barn som er vant til å sovne på fanget, ved brystet, med en hånd på magen eller med smokk, vil etterlyse samme hjelp til å sovne igjen om det våkner på natta. Det er mye som tyder på at dyp søvn er avgjørende for at minner skal sette seg, og la ferske opplevelser overføres til langtidsminnet. Jeg må bare understreke at her er normalvariasjonen stor og at alle babyer er forskjellige og det er slik det skal være.


Det har mye med personlighet å gjøre også, hvor mye en baby trenger å sove. De færreste babyene sover natten igjennom før de blir måneder gamle, så ikke stress, det blir mer søvn etterhvert på alle. Det som skjer med metabolismen under søvn, er nok mye av forklaringen på at dårlig og lite søvn øker risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer, overvekt og diabetes type 2. Vi trenger altså nok søvn skal vi kunne restituere både hjernen og kroppen vår.


Et voksent menneske trenger gjennomsnittlig 7–timer søvn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg