torsdag 27. august 2015

Tidlig graviditet

Mange er opptatt av å få vite svaret så tidlig som mulig, men det er ikke alltid like lett å tolke symptomene riktig. Noen mener de kjenner graviditeten umiddelbart, men ifølge jordmor Tove Nordahl er det lite sannsynlig at man kan merke en graviditet allerede i dagene etter eggløsning. Enda sikrere enn tidlige graviditetstegn.


Hvis du venter på å bli gravi har du lett for å tolke alle mulige endringer som tegn på graviditet. Er du i tvil bør du kjøpe en graviditetstest.

Hvis resultatet er negativt, og du fortsatt ikke har fått menstruasjonen tilbake, kan det hende du tok testen for tidlig. Vent noen dager og prøv igjen. Blødning under graviditeten kan ha mange ulike årsaker. Rundt en av fire av alle gravide opplever blødning i de første ukene av svangerskapet.


To til tre av ti kvinner som føder til termin, har hatt blødning tidlig i svangerskapet. Når det befruktede egget festes i livmorveggen, vil til prosent blø. Gravid uke for uke.


LES OGSÅ: Terminkalkulator - slik regner legen ut din fødselstermin Andre, mindre vanlige tegn på tidlig graviditet inkluderer.

Store mengder av hormoner i kroppen tidlig i svangerskapet kan gjøre en uvanlig emosjonell og gjøre at man gråter lettere enn vanlig. Til tross for at hun hadde hatt utfordringer med å bli gravid og at det på grunn av tidligere komplikasjoner var en reell fare for graviditet utenfor livmoren, føler Liss at det å fortelle om graviditeten tidlig var det riktige for henne. For meg var det viktig å vite at jeg hadde støtte fra andre dersom noe skulle skje. En ektopisk graviditet betyr at graviditeten utvikles utenfor livmoren. De første symptomene på ektopisk graviditet er smerte (som må lindres med sterkere smertestillende midler enn paracetamol) og blødning.


Dette kommer også ganske tidlig etter befruktningen. Det har med hormonpåvirkningen å gjøre. Urinveiene blir påvirket slik at de blir slappere og man får derfor ikke tømt seg skikkelig.


Det er også slik at mange må opp om natten og tisse, dette holder seg som oftest gjennom hele graviditeten. Spørsmål og svar om å tisse ofte. Er du usikker på hvordan du bruker en graviditetstest? Da er du ikke alene.


Vi får ofte spørsmål om når i syklusen en graviditetstest viser sikkert resultat, eller om det spiller noen rolle om testen tas på morgenen eller ikke. Her får du informasjonen du trenger. Her finner du informasjon om graviditeten uke for uke, svangerskapskontrollene, vanlige plager og hva du bør passe på som gravid.


Plagene kan inntre tidlig i graviditeten og skyldes hormonell påvirkning.

Tips som kan forebygge treg mage: Fysisk aktivitet og rikelig med drikke kan hjelpe Spis fiberrike matvarer som grove kornprodukter, frukt og grønt Bløtlagte linfrø og svisker kan ha god effekt Drikk gjerne syrnede melkeprodukter istedenfor vanlig melk. Er denne vektøkning normal? Hvorfor øker vekten? Om du opplever tidlige tegn på graviditet , kan dette være så tidlig som dagen rett etter du har hatt eggløsning, til flere uker etter at du skulle hatt din menstruasjon.


Forskjellen på når du begynner å mistenke om det er graviditetstegn eller ikke, avhenger av hvor i livet ditt du befinner deg. Dette kan skje så tidlig at man ikke en gang har oppdaget at man er gravid. Mange spontanaborter når ikke helsevesenet, og det er ofte heller ingen medisinsk grunn for at helsevesenet skal involveres i alle spontanaborter.


Derfor vil det aldri være en komplett oversikt over tallet på spontanaborter i befolkningen, har Løkeland uttalt. Jeg skjønner jo nå at man trenger støtte når det går galt, så det er lurt å fortelle nyheten til de nærmeste tidlig , sier Kogstad. Hun synes det er fint når nære venner eller familie deler nyheten om sine graviditeter med henne tidlig , men ville synes det var rart om bekjente gjorde det samme.


Det er heller ikke noe mine pasienter nevner i særlig grad. Hormoner i den tidlige graviditet gør, at du skal tisse oftere. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at hyppige vandladning ikke altid er et tegn på graviditet – det kan også sagtens skyldes, at du har fået en blærebetændelse. Ingefærprodukter nevnes ofte i forbindelse med svangerskapskvalme. Det finnes få studier på sikkerheten ved bruk av ingefær under graviditet , men opptil gram i døgnet fordelt på flere doser anses som trygt.


Det er generelt viktig at inntak av kosttilskudd under svangerskapet bør diskuteres med lege før bruk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg