fredag 28. august 2015

Biting i barnehagen

Find The In And I on ite. HANDLINGSPLAN VED BITING BERGERBAKKEN BARNEHAGE I perioder av barnehageåret ser vi at det er noen barn som biter andre barn. Dette er ikke noen god opplevelse for den som blir bitt, den som biter, personalet eller for dere foreldre, men helt normal del av barnets utvikling.


Foreldre og barnehagen må sammen prøve å lære barnet at biting ikke er akseptabelt, være konsekvente og takle bitingen på samme måte, råder pedagogen. Les også: Skal du flytte med barn?

Barn som biter i barnehagen. Foreldre til barn som blir bitt i barnehagen , vil ofte vite hvilket barn det er som biter. Biting kan være et tegn på at noe er galt fatt i barnets liv. Kanskje barnet ikke er helt friskt.


Det trenger ikke nødvendigvis dreie seg om store problemer, for eksempel hjemme. Det bør gjøres samtidig i barnehagen og hjemme. Da håndterer man barnet ulikt, avhengig av om barnet skal til å bite, eller alt har gjort det.


Biting virker forsterkende i seg selv, ved at barnet synes det gjør godt å få ut aggresjon på den måte.

GENERELT OM SITUASJONER MED BITING Fra tid til annen opplever vi i barnehagen at enkelte barn biter. Jeg har en gutt på 2år og 8mn som kom hjem med bitemerke onsdag,torsdag og fredag. De aller minste barna bruker munnen til å smake på og undersøke verden. Det kan være noe av grunnen til at barn som biter, er en velkjent problemstilling i de fleste barnehager. Biting er ikke en ukjent problemstilling på en småbarnsavdeling i barnehagen.


I noen tilfeller ser vi at barn som ennå ikke har utviklet språk, uttrykker seg gjennom å bite, sier Kvaløsæter. Hun råder barnehagen til å gripe inn når de oppdager en biter. Blant dem med forslag var en barnehage i Kolding. Småbarnsavdelingene der talte barn, og biting forekom ofte, om enn gjerne i perioder. Vi har ofte vært i tvil om vi har gjort rett i slike situasjoner.


Det er svært lett å ty til ren og skjær utskjelling, sier Eva Balleby, styrer for Åen barnehage i Kolding. Search for Biting On. Sv: Biting i barnehagen. Har nettopp snakket med mamma om temaet her, for de har en i sin bhg som biter så fort han får sjangsen. Er det et barn som stadig biter, bør du sette av et par uker for å prøve å venne av barnet med bitingen – både i barnehagen og hjemme.


Biting virker ofte forsterkende i seg selv, fordi barn gjerne synes det gjør godt å få ut aggresjon på den måten.

Jeg tviler på at det er mange barnehager som har en handlingsplan som omhandler biting. Til det er årsakene til bitingen så forskjellig fra barn til barn. At barnehagen jobber med å lære barna at de ikke skal skade andre, kan du være sikker på.


Det er endel av å lære barn at handlingene deres får konsekvenser for andre. Som omsorgspersoner kan vi ha mange gode tanker om hva omsorg er og gode intensjoner bak de valgene vi tar, men det er først når vi tar inn over oss vår væremåte og hvordan vi påvirker det barnet vi har rett foran oss at vi virkelig kan forstå omsorgens kraft. I barnehagen har vi taushetsplikt.


Vi tenker også at det spiller veldig liten rolle hvem som har bitt. Det viktig er at det er barnehagens ansvar å forebygge biting og jobbe med det. Samt at foreldrene får beskjed om når det har skjedd og hva barnehagen har tenkt å gjøre med det, sier Halvorsen. Hun mener det er viktig at barnehagen griper inn når de er oppmerksomme på en biter.


Her skrives denne om til ord og uttrykk som barna forstår og kan identifisere seg med. Barnehagen formidler en forenkling av vår musikkterminologi. Det hele bygges opp som lek omkring en skjult pedagogisk linje.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg