tirsdag 4. august 2015

Ekstrauterint svangerskap

Ekstrauterint svangerskap. Enkelte ganger fester det befruktede egget seg ikke i livmorslimhinnen, men på et annet sted. Som regel vil det være i de indre kjønnsorganer, men det kan være hvor som helst i bukhulen. En relativt stor andel kvinner med ektopisk svangerskap bruker spiral, eller minipille med lavdosert gestagen.


Svangerskap utenfor livmoren oppstår når det befruktede egget vokser utenfor livmoren, oftest i egglederen. Symptomer er uteblitt menstruasjon, underlivssmerte og sparsom blødning fra skjeden. Inntil ukers sykmelding kan være nødvendig hvis arbeidskravene ikke kan tilpasses og kvinnen er operert eller har et komplisert forløp (anemi, smerter, psykisk reaksjon eller infeksjon). Symptomer på et ektopisk svangerskap manifesterer seg oftes som blødning og eller smerter i underlivet, men færre en kan ha begge symptomene. Slik behandles svangerskap utenfor livmoren Det er vanlig å ta ultralyd i slike tilfeller, og de fleste gynekologer vil ha svangerskap utenfor livmoren som en mulig forklaring.


Men disse kan være vanskelige å oppdage. Ser man ikke noe i livmoren, men vet at kvinnen er gravi vil man se etter noe galt utenfor livmorhulen. Befruktet egg sitter fast utenfor livmoren, oftest i en eggleder ( ), men. Egget kan også feste seg i eggstokkene eller i overgangen mellom eggleder og livmor eller i livmorhalsen, sier gynekolog Jørn-Hugo Karlsen.


Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel. Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest. De ferskeste innenriksnyhetene. Hold deg oppdatert med ABC Nyheter. Eggcellen og sædcellen smelter sammen i egglederens ampulle.


Det befruktede egget transporteres deretter gjennom egglederen til livmorhulen, hvor det graver seg ned i livmorens slimhinne etter 6–døgn. Dersom jeg har hatt ett svangerskap utenfor livmoren tidligere, kan jeg få dette igjen? Ja, risikoen for et nytt slikt svangerskap er faktisk , men det er helt avhengig av hva som var grunnen til det første. Selv om du har hatt flere slike svangerskap kan du fortsatt bli gravid på vanlig måte, så sant en av egglederne dine er i orden. Dette er det første kjente norske tilfelle av steinbarn (litopedion), dvs.


Det er dokumentert gjennom et brev som er skrevet bare tre måneder etter fødselen. Dette er i dag oppbevart i håndskriftsamlingen ved Nasjonalbiblioteket i Oslo. Tidligere bekkeninfeksjon eller annen infeksjon i nedre del av abdomen (salpingitt, appendicitt eller postoperative infeksjoner etter abdominal kirurgi) er den viktigste risikofaktoren. Kvinner som bruker spiral har ikke økt risiko for å få ekstrauterint svangerskap.


Som ved svangerskapsdiagnostikk (se kapittel Svangerskap ). Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk. En regner med at til prosent av alle svangerskap er svangerskap utenfor livmoren. Et slikt steinbarn kan være resultat av et avdødt foster som ikke blir utstøtt fra eggleder eller livmor, eller en følge av svangerskap utenfor livmoren ( ekstrauterint eller ektopisk svangerskap ). I slike tilfeller vil en graviditet altså potensielt kunne bli livsvarig, ved at fosteret blir kapslet inn og forkalket.


Den trygge siden om svangerskap fødsel gravid gravide uke til uke termin jordmor spørsmål svar fødsel eggløsning assistert befruktning barnløshet bekkenløsning amming sex og mye mer altformamma. I dette vinduet skal du finne tabell afor oppslagsordet ekstrauterin. Tilstanden krev kirurgisk behandling. Ultralyden viste nemlig at barnet ikke lå i mammaens livmor, men i bukhulen. Det var en såkalt ektopisk graviditet, også kalt ekstrauterint svangerskap og svangerskap utenfor livmoren.


Denne typen graviditet innebærer at det befruktede egget fester seg og utvikler seg utenfor livmorhulen. Et ektopisk svangerskap innebrer at et befruktet egg fester seg og fosteret utvikler seg utenfor. Tidlige tegn p tubal graviditet Ektopisk graviditet oppstr nr en blastocyst implantater utenfor livmoren. HCG skal ved et intakt svangerskap dobles i verdi, mens det ved spontanabort synker raskt. Ved ekstrauterint svangerskap kan det synke, eller ikke stige så raskt som det som forventes ved et vanlig svangerskap (intrauterint).


Ekstrauterint svangerskap

Du bør altså kontakte fastlegen din. Ved smerter må du kontakte legevakt eller 1før den tid. Mistanke om ekstrauterint svangerskap. Kontraindikasjon for valgt prostaglandinanalog. M ling av hCG kan v re nyttig ved diagnostikk av tidlig graviditet.


HCG - F rst Medisinsk Laboratorium S-hCG. Englemamma kg - kg. Graviditet ved dagers amenoré eller senere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg