mandag 20. august 2018

Rød på pungen

Jeg fikk resept på eksemsalve av fastlegen, men jeg ble bra av å bruke reseptfri salve som kan brukes på tørr og sår hud. Håndsalven som jeg brukte heter eucerin-dry-skin-5-karbamid-hand-creme. Den har dokumentert effekt på håndeksem. Du kan evt høre på apoteket om den også kan brukes på pungen.


Smerter i pungen er forholdsvis vanlig, og kan skyldes både uskyldige plager og tilstander som krever behandling.

I denne veiviseren kan du lese om mulige årsaker og når du bør oppsøke lege. Jeg har i den senere ti noen måneder hatt plager med tørr hud og kløe på pungen. Merker ofte at jeg er rød , klam og irritert etter en dag på jobb i vanlige olabukser. Jeg bruker boxershortser av silkenylon (polyamid) grunnet komfort. Lar jeg huden tørke blir det ofte tørt og flasser.


Jeg benytter ikke sterk såpe nedentil. Eg føler at eg har vært veldig rød frempå pungen og ned mot testiklene den siste uken. Eg har vært litt lat med å sjekke den dessvere og vet ikke helt om det er mer enn normalt.

Oppdaget det på grunn av et lite sår der, men det gikk vekk veldig fort. Har litt kløe, men det er vel kanskje normalt? Soppsykdom er gjerne det første som slår en. Hva er det så som kan skje der nede? Dersom du klør og er rød på pungen i tillegg så er det nok sopp.


Den beste billeddiagnostikken av nesten alle tilstander i pungen er ultraly ettersom testiklene ligger utenpå kroppen, noe som er veldig gunstig med tanke på ultralydundersøkelse. Med ultralyd kan man påvise og skille de fleste av de nevnte tilstandene fra hverandre. Kilder: 1) Uptodate. Noen gutter barberer pungen. Etter barbering så er det vanlig å få litt sår hud og det klør ofte kraftig når hårene er på vei til å vokse ut igjen.


Soppinfeksjon: Sopp er vanlig å få på pungen og i lyskene. Plutselig temperaturstigning med kulderystelser, øm hevelse av den ene bitestikkelen, varm, rød hud og smerter både lokalt og opp gjennom pungen til nederste del av bukhulen er typiske symptomer. Urinveissymptomer med svie og hyppig vannlating kan forekomme. Hvordan behandles betennelse i bitestiklene?


Behandlingen er sengeleie og antibiotika. Tørr og kløende hud er en plage hvor som helst på kroppen, men ingen steder er det mer belastende enn på pungen.

Mange menn har tørr, kløende hud på pungen og har ingen anelse om hvordan man skal håndtere det. Heldigvis, det er mange måter å bli kvitt dette problemet, de fleste som er enkle. Når man har vondt i pungen , kan man oppleve at smerten sprer seg til nedre del av magen, ryggen, på innsiden av lårene og i lysken. Iblant kan det gjøre vondt å få utløsning, og det kan være vanskelig eller gjøre vondt å urinere.


I andre tilfeller kan pungen bli rød , spent, hoven og øm, og lysken kan bli hoven. Sopp i lysken skyldes en infeksjon av huden i lysken og eventuelt på pungen med hudsopp (dermatofytter). Hudsopper inndeles i tre grupper etter den verten de foretrekker: geofile (jord), zoofile (dyr) og antropofile (mennesker). De soppene som forårsaker lyskesopp, er som oftest antropofile.


Merkelige greier, for en uke siden ca merket jeg at den ene siden av pungen var litt rød og litt småsår, men tenkte ikke spesielt mer over det. Jeg dusja som normalt og gikk på jobb. Dette behøver ikke å synes på ultralyd. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Mens bakteriell infeksjon er hyppig årsak til betennelse i bitestikkelen (epididymitt), er virus den vanligste årsaken til betennelse i selve testikkelen.


Den vanligste form for testikkelbetennelse er forårsaket av samme virus som gir kusma eller parotitt. Har en längre tid haft någon slags röd missfärgning av huden under pungen , som även går ut en bit på indidan av låret. De har inte varit besvärande förrän på senare tid.


Du ser fort om det er forfrysning, de kan bli ganske røde,lillaaktig og rynkete, kjøttkakeaktig på en måte, de ser såre ut rett og slett. Da kan man smøre på litt krem, og så ta på pungvarmer i kulden. Da jeg skiftet på han tidligere i dag, så oppdaget jeg at hele den ene siden av pungen var rød. Vasket godt og smurte han, men det var tydelig at han hadde vondt for det er sjelden at han gråter på stellebordet.


Ved kveldsstellet var den like rød , og han hadde like vondt. Har i en stund vært plaget med svie ved siden av og under pungen. Har noen vært plaget med det samme? Det er vanskelig å forkl.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg