onsdag 15. august 2018

Hard mage barn

De vanligste årsakene til forstoppelse hos barn er for lite fiber i kostholdet, lite fysisk aktivitet og dårlige avføringsvaner. Hos mange personer kan man ikke peke på klare årsaker til forstoppelse - at magen er hard. De vanligste forklaringene er uregelmessige avføringsvaner, ignorere trangen til å gå på do, fiberfattig kosthol lite fysisk aktivitet, høy medisinbruk, misbruk av avføringsmiddel, stress eller angst og tilstanden irritabel tarm. Når avføringen står lenge i tarmen kan den bli hard og tykk. Da kan det gjøre vondt å gå på do.


Hard mage barn

Slimhinnen kan briste og man kan blø litt. Da blir avføringen enda fastere. Forstoppelse hos barn er vanlig, men enkelt å forebygge. Det hender også at barn merker forstoppelsen som små, ukontrollerte lekkasjer av avføring i undertøyet.


Her er rådene som hjelper mot magesmerter, hard mage eller treg mage. Treg mage og hard avføring er også vanlige betegnelser på folkemunne. En idé kan da være å gjøre toalettvanene til en fast rutine. Barn kan for eksempel trenes til å gå på do etter middagen.


Hard mage barn

Tarmen vil etter hvert regulere seg etter dotiden og fordøyelsen kommer i gang. Noen barn glemmer å gå på do når de er opptatt med lek og moro. Kosthold hos barn er viktig for å forebygge forstoppelse. Gode råd ved magesmerter hos barn.


Det viktigste er å forsøke å finne ut av hva magesmertene skyldes. Om barn får förstoppning eller hård mage kan det bero på förändringar i till exempel kosten. Vad som är lämpligt i första han för att underlätta vid tillfälliga besvär, beror på barnets ålder: Prova mer fibrer i maten eller – för barn under – rådgör med vården om eventuell behandling. Men til tross for at barnet egentlig er forstoppet, kan det gå ofte på toalettet for å ha avføring.


Det kan da være at det kommer bare små mengder hver gang og at tømmingen er ufullstendig. Tilstanden er ikke uvanlig. Hyppigst opptrer forstoppelse hos barn i 2-års alderen.


Hej har mer oftare nu sedan jag började träna en extremt hård mage. Ger panik när inget kommer ut. Har magnesium (emgesan) och många andra mediciner dagligen.


Hard mage barn

Barn kan ha ett eller flera av följande symtom när de är förstoppade: Bajset är hårt och trögt. Barnet har svårt att bajsa. Det gör ont att bajsa, och barnet kan därför bli ledset eller inte vilja bajsa. Er barnet opprørt, urolig og har problemer med å bæsje?


Er avføringen uregelmessig og hard ? Da er det forstoppelse. En god grunnregel er å sørge for at barnet får nok drikke, og at det får bevege seg. Nedenfor finner du flere tips og råd for å hjelpe små barn med hard mage. En del babyer og barn presser mye for å få bærsjen ut, det kan være normalt, de kan bli skikkelige røde i ansiktet. Men når de presser og presser og det ikke kommer noe, eller det som kommer er som små harde klumper (harelort nærmest) da har de fått treg mage.


Saken har tidligere blitt publisert hos Lommelegen. Dette gjelder både barn og voksne, ifølge professor Trygve Hausken, overlege ved Gastroseksjonen og Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage -tarmsykdommer, Medisinsk avdeling, på Haukeland Universitetssykehus. Det kan være flere årsaker til at barn får forstoppelse.


En annen vanlig årsak til forstoppelse er at man ikke har nok fiber i kosten. Fakta om sykdommer i mage , tarm og fordøyelsessystemet, som magesår, brokk, Crohns sykdom, irritabel tarmsyndrom og hemoroider m. Typisk for et barn som er forstoppet, er at avføringen er hard , tørr og liten med varighet over uker (1).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg