fredag 10. august 2018

Magesmerter nederst i magen

Vurdering av akutte magesmerter. Magesmerter kommer ofte i tak og varierer i intensitet. Luft kan være fryktelig vondt, men er ikke farlig i seg selv. Det er nesten ingen grenser for hva magesmerter kan være tegn på.


Det er mange tilstander som kan gi smerter i magen , sier Petter Brelin, lege og leder av Norsk forening for allmennmedisin. I noen tilfeller kommer magesmerter egentlig fra organer i brystet eller fra en generell sykdom i kroppen. Det er imidlertid ikke alltid slik at magesmerter har en organisk årsak.


Ikke sjelden kan stress, bekymringer, sjelelige og sosiale problemer lede til ubehag og smerter i magen. Hvor smerten sitter kan ofte si noe om opphavet. Veldig mange mennesker sliter med hyppige magesmerter grunnet en dårlig fungerende tarm. Forstoppelse kan være årsaken til smerter.


Er smertene lokalisert ved navlen, eller lenger ned i magen , på høyre eller venstre side, har det gjerne med tarmen og gjøre, sier hun. Det ligger mange forskjellige organer i mageregionen som kan gi smerter. Man skiller først og fremst mellom smerter fra magesekken og smerter fra tarmene.


De fleste av oss opplever magesmerter fra tid til annen. Kanskje du var fullstendig utsultet da du kom hjem og kastet i deg litt for mye mat litt for raskt, eller kanskje du har hatt en svært stressende uke og kjenner at magen er litt ekstra urolig. Smertene kan også forårsakes av ekstraabdominal patologi (refererte smerter).


Når du søker lege på grunn av akutte magesmerter er legens oppgave først og fremst å undersøke hvorvidt det er tegn som tyder på at det foreligger en akutt sykdom i magen som krever operasjon eller annen behandling. Dernest kan legen lindre smerter ved bruk av smertestillende midler. Ved siden av luft i magen er dette den mest vanlige årsaken til magesmerter. Pankreatitt er vanligvis så smertefullt og intenst at det er nødvendig med innleggelse på sykehus.


Vanligvis vil du kjenne en veldig intens smerte i magen akkompagnert av feber, oppkast og hjertebank. Regelmessighet er et nøkkelord for magen , og gjelder både med hensyn til toalettvaner, måltider, fysisk aktivitet og søvn. Havregrøt er dessuten veldig bra mat for de fleste mager.


Når gir kvalme og oppkast grunn til å ringe legen sin? Akutt oppstått kvalme og oppkast kan skyldes en infeksjon i mage -tarm-kanalen. Gjør det vondt ute i sidene nederst i magen og nedover i lysken kan smertene stamme fra eggstokker eller eggledere. Men slike smerter kan også stamme fra tykktarmen eller musklene i underlivet. Det er heldigvis få som har en alvorlig sykdom, og ofte oppdages disse i tide.


Men det finnes også pasienter som har vondt i magen over lang ti og som blir utredet og behandlet uten at det gir resultater. Dessverre sliter mange med magesmerter i årevis, uten at man finner en konkret årsak eller diagnose. I bevegelse og noen sittestillinger presser det, kan ikke bruke bukse som strammer i livet. Det gjør vondt når jeg beveger på meg og bøyer meg, blåser magen opp. Ligge på høyre side er ubehagelig.


Husker at jeg nøys i natt og at det strakk litt (som det pleier), men snudde meg og sovnet. Når jeg våknet var det som om hele nedre del av magen strekkes eller noe. Vanskelig å forklare.


Det er liksom hele nedre del av magen , eller spesielt helt nederst , mot venusberget på begge siden liksom. Menstruasjonslignende smerter eller uspesifikke magesmerter rett over lysken er vanlig i svangerskapet. Noen får smerter midt i eller øverst oppe i magen. Slike smerter er ufarlige og blant de vanligste plagene i svangerskapet.


Ligger i nedre del av magen , tarmene, nyrene og urinblæren. Er plassert i den øvre del av magen , mage , milt og lever. Som har problemer med magen , så kan ikke snakke om smerter i nedre del av magen.


I tillegg kan magesmerter også forekomme i den reproduktive organer. Hos kvinner er det livmoren og eggstokkene i magen. Magen kan blåse seg opp så vi føler oss som heliumballonger. Den kan få oss til å sitte tvikroket av smerter, og den kan ødelegge sydenferien.


I alvorligere tilfeller kan magesmerter ødelegge livskvaliteten og sende oss til operasjonsbordet. Smerter nederst i magen kan også skyldes en tarmsykdom eller en rygglidelse. Mange kvinner har underlivssmerter uten at det går ann å finne noen sikker årsak. Er det normalt å ha underlivssmerter?


Det vanligste symptomet er magesmerter i nedre del av magen , som regel på venstre side. Smertene blir ofte verre etter at du har spist og bedre etter at du har hatt avføring eller luftavgang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg