torsdag 9. august 2018

Født uke 34

Noen ganger starter fødselen lenge før termin. Her er historiene til sju kvinner som har født rundt uke 34. Så lenge babyen i utgangspunktet er frisk, går det veldig bra å bli født så tidlig, sier Kirsten Jørgensen, leder i faglig-etisk utvalg Jordmorforeningen.


Vi var to uker på sykehuset vi da, fordi hun trengte litt pustehjelp de første dagene og vi arbeidet litt med å få til amminga. Uke begynner mandag 17.

Se det aktuelle ukenummeret og oversett mellom ukenumre og datoer på Ukenr. Spedbarn som fødes etter uke 3 klarer seg som regel fint. De kan ha bruk for noen flere dager på sykehuset, men vil på lengre sikt ha like gode helseutsikter som barn født rundt termin. Det fødes få spedbarn før uke 32.


Disse barna må ligge lenger på sykehuset. Lone-Leandra ble født i uke med en svært sjelden hjertefeil. Hun vil trenge livslang oppfølging med hjertekontroller, men kan likevel leve helt normalt.

Lå ei uke i kuvøse og tilsammen mnd på sykehuset. Vi lå så lenge på sykehuset fordi han ikke greide å spise selv, ble derfor sondematet. Mamma og pappa hadde ventet på babyen sin lenge og hadde gledet seg til å møte han, men at det skulle skje seks uker før termin, var en utfordring for dem. Det var det for Oscar også.


Overgangen skjer hjemme. Forskerne bak studien skriver i en pressemelding at barn født ved uker har nesten dobbelt så stor sjanse for å havne på akuttmottaket i løpet av den første måneden etter fødselen enn de som er født etter eller uker. Han forteller at barn født før uke klassifiseres som ekstremt prematur.


Tiltak fordelt på uker : Før uke 23: Har man hatt vannavgang blir man ofte innlagt, men her gjør vi ingen aktiv behandling før uke 23. De fleste babyer født etter uker kan holde pusten godt og kan overleve uten en inkubator. En i barnehagen til sønnen min er født i uke 3 han er frisk som en fisk.


Ved keisersnitt øker dog faren for barneastma. Vår har det og første året i barnehagen ble det veldig mye sykdom. Særlig virale bronkitt infeksjoner.


Så traff vi på en legevakt lege som skrev ut astma medisin, og etter det har han vært frisk omtrent hele tiden. Nederst på siden finner du video om hvordan det er å være gravid i denne uken , samt oversikt over de andre artiklene i serien Gravid - uke for uke. Nå kan hodet feste seg.

Når babyen sparker, kan du kanskje se foten helt tydelig gjennom mageskinnet. Babyen er omtrent centimeter lang og veier kilo. Premature barn vil si barn som fødes før utgangen av svangerskapets uke 37. Omtrent prosent av alle svangerskap ender med for tidlig fødsel. Andelen barn som overlever ved for tidlig fødsel, har steget raskt de siste tiårene.


Ved to til tre års alder har barn født mellom til uker ti prosent risiko for blindhet. Kun prosent av alle barn født i uke overlever, mens prosent født i uke til overlever. En stor andel av for tidlige fødsler er uforklarlige og spontante. De trenger vanligvis en periode med medisin for å forebygge pustestopp.


Barn født i uke 32- 34. Mathildes historie. Mamma hadde kjent noe som liknet på rier to kvelder før, men kunne liksom ikke tro at fødselen var i gang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg