torsdag 23. august 2018

Etter fødsel

Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest. De ferskeste innenriksnyhetene. Hold deg oppdatert med ABC Nyheter. Etter fødselen er omsorg for det nyfødte barnet viktig.


Etter fødsel

Samtidig kan nybakte foreldre oppleve nye utfordringer med søvn, amming og som par. Blødning etter fødsel. De fleste tilfeller av blødning etter en fødsel er ufarlige, men alvorlige blødninger er en potensielt livstruende komplikasjon til både vaginal forløsning og keisersnitt.


En ukomplisert fødsel kan ofte føre til blodtap over 5ml uten at det truer morens tilstand. Anemi og lav jernstatus etter fødsel. En stor, kraftig og unormal blødning på over 5ml, i løpet av de første timer etter fødselen , skjer hos cirka prosent av kvinnene etter vaginal fødsel og hos prosent ved keisersnitt. En slik blødning kan også oppstå fra timer til uker etter fødselen. Barseltiden - oppfølging etter hjemkomst.


Etter fødsel

Foreldre og barn har krav på oppfølging etter fødselen. Renselse etter fødsel. Ifølge gynekologen skyldes disse blødningene at det ble dannet en sårflate da morkaken løsnet og kom ut ved fødselen.


Mange opplever å miste hår etter fødselen , men det har ingenting med amming å gjøre. Med andre ord er det store individuelle forskjeller. Men enkelte øvelser kan alle starte med allerede dagen etter fødselen. De første dagene etter fødselen er det vanlig å blø som ved en kraftig menstruasjon, og det er vanlig at det følger med en del blodklumper.


Dette kalles renselse, og den kan vare i opptil seks uker etter fødselen. Etterhvert vil blødningene avta, og renselsen vil da i hovedsak bestå av slim og utflod. Av hensyn til infeksjonsfare, kan det være klokt å vente med å ha vaginalt samleie til blødningene etter fødselen har stoppet. Det anbefales å bruke kondom så lenge blødningen pågår eller de seks første ukene etter fødsel. Dette gjelder også for kvinner som har sex med kvinner (eks. dersom sex leketøy brukes).


Friske gravide bør være fysisk aktive og holde seg i form. Trening når du er gravid og etter fødselen. Du kan trene helt fram til fødselen , så lenge det ikke gir deg smerter eller ubehag. Er det vanlig å oppleve stor endring i fruktbarhet etter fødsel ? Du er den samme personen – både før og etter en fødsel.


Etter fødsel

Dersom du ble relativt raskt gravid med første barn, går det ofte like kjapt med nummer to og tre. Men dette forutsetter at alt er ”normalt” hos begge parter, sier Hausken. Sting etter fødsel. Gründer av Jordmorenglene og jordmor på Bekken og Barn avd. Skøyen, Katrine Flinder Fagervoll, forteller at det er ulike måter å sy på etter en fødsel.


Ca 6-uker etter fødsel anbefales det en etterkontroll av den nybakte mor, også kalt “seksukers kontrollen”. I denne konsultasjonen er hensikten å undersøke om mor har det bra både fysisk og psykisk. Dette er starten på livet etter fødselen , og det er naturlig at det er jordmor som gjøre denne kontrollen. Dette skjer med kroppen i tiden etter fødselen Problemer med avføringen, vann i kroppen, nattesvette og hovne bein er noen av plagene det er helt normalt å slite med i tiden etter fødselen. Rundt 7- dager etter fødselen kan du få et døgn med økt blødning igjen.


Da kan det også komme friskt blod. Etter ca 7- dager løsner skorpen fra såret. De første seks ukene etter en fødsel bør man ikke sette i gang med intensiv trening, men det finnes noen enkle øvelser man kan gjøre. Trener du bekkenbunns-muskulaturen når du pusser tennene de første ukene og går turer daglig er det en god start, sier Bornstein. Det er viktig å tenke litt over tid.


Seksukerskontrollen er en fin anledning for kvinnen til å snakke om fødselen og hvordan den gikk. Begge foreldre kan ikke få fødselsstipend samtidig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg