fredag 31. august 2018

Særemne krim

Særemne krim

Snart skal vi begynne på særemne ! Særemnet ser på hvordan oppbygningen, volden og temaet i krimbøker har endret seg med tiden. Bøkene som brukes som eksempler er: Stylemysteriet av Agatha Christie, Snømannen av Jo Nesbø og boken og filmen Menn som hater kvinner av Stieg Larsson. Oppgaven er godt skrevet. Jeg viser bare til lærerens kommentar. Jeg bruker derimot filmen Snabba cash, men den ligger faktisk ikke så langt unna boka (slik du beskriver det i teksten).


Takk for inspirasjon! Jeg skal snart begynne på særemne , og lurer på om noen har noen tips å komme med? Eg har valgt krimbøker til fordjupningsoppgåva mi. Natten til fandens geburtsdag av Jonas Lie og Drømmefangeren av Unni Lindell.


Læraren min har fortalt meg eg har nødt og knytte desse opp mot sjangeren krim , men eg finn lite informasjon om kva som er typisk krim ! Bøkene hun har lest er Blind gudinne - Anne Holt Honningfellen - Unni Lindell Noen som har noen gode ideer? Ja, det er særemne i videregående skole. Derfor skal jeg ikke skrive om noen litterære virkemidler så vidt jeg vet? Skandinavisk krim har lenge vært en type krim forbeholdt for befolkningen i Norden, uten noe stort internasjonalt fokus.


Særemne krim

Forfattere som Henning Mankell, Stieg Larsson, Jo Nesbø og Karin Fossum har virkelig slått igjennom, og selger nå bare det. Jeg har emnestudium, og dermed emnet krim. De slår alle rekorder og selger spesielt godt i store markeder som Tyskland og U. Da har du kommet til riktig sted! Her finner du nemlig en hel haug med eksempler på særemner som du kan få inspirasjon av.


Dessuten har vi i Studienett laget en oppskrift på særemne , hvor vi steg for steg veileder deg igjennom oppgaven. Vi håper du blir litt klokere etter å ha lest denne artikkelen om fordypningsoppgaven, tidligere kalt særemne. Et av kompetansemålene i læreplanen i norsk for studieforberedende utdanningsprogram Vger en selvvalgt fordypningsoppgave: Mål for opplæringen er at eleven skal kunne gjennomføre en selvvalgt og utforskende fordypningsoppgave med språklig, litterært eller.


Særemne krim

Den lille forfatterboka – Krim av Hans H. Hvorfor tiltrekker kriminallitteratur seg så mange lesere? Hvordan bruker Jo Nesbøs metaforer både i skildring av miljø og persongalleri? Under lupen - Essays om kriminallitteratur av Alexander Elgurén og Audun Engelstad Hva er det som gjør Harry Hole til en antihelt? Jeg setter stor pris på om noen tar seg tid til å kommentere oppgaven, helst vg2-elever og oppover.


Krim er ellers en sjanger med bred og variert appell for leseren, ettersom i hvilken undergruppe av sjangeren vi befinner oss. Vi har lesere som foretrekker den gode detektivfortellingen, hvor mye av appellen ligger i den nærmest puslespillaktige oppklaringen, hvor leseren kan teste sine analytiske evner mot detektivens. Et av norgeshistoriens uoppklarte mord får endelig sin løsning! Edderkoppen er full av referanser til virkelige hendelser, men dette er i aller høyeste grad fiksjon. En moderne krim i en spennende, historisk ramme.


Erik Erfjord er ung, nysgjerrig journalist i Arbeiderbladet. Det er viktig å ha en god problemstilling til særemnet ditt. Definisjonen av kriminallitteratur vil variere med kriteriene som forutsettes.


Mange vil hevde at oppklaringen er det vesentlige i en kriminalfortelling. Andre vil hevde at en slik definisjon faktisk utelukker fortellinger som allment oppfattes som krim (f.eks. psykologiske thrillere). Du har lest bøkene, bestemt deg for tema og tror at alt er i boks, men det er nå arbeidet gjenstår.


Du må lese alle bøkene en gang til, for det er et konkret spørsmål du først må stille teksten, så skal du gå på jakt etter svar. Utdrag fra læreplanen i norsk for vgstudieforberedende program og påbygging til generell studiekompetanse:.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg