onsdag 29. august 2018

Dikt om menn

Trenger du et godt sitat? Hvis en kvinne ser en naken mann i et vindu - er han en blotter. Hvis en mann ser en naken kvinne i et vindu - er han en kikker.


Hofmos visediktning fra 40-tallet om jegløshet står i et nordisk søsterskap som. En mann er en mann selv om han er så liten som en bøtte.

Kjøp dikt om kvinner og menn og en desperat forklaring fra Cappelendamm Nils-Øivind Haagensen er en poet med en følsomhet, et blikk og en språklig styrke helt utenom det vanlige. Samlingen skiller seg ut fra det meste av annen samtidslyrikk ved å være holdt i et direkte og kommuniserende språk, og ved at tonen er umiskjennelig nær, personlig og direkte. Ord kan berøre, og i boken Ord som får voksne menn til å gråte, som nylig ble utgitt på Kagge forlag, er det nettopp den tårefremkallende poesien som har fått plass.


NRK-journalist og forfatter Ole Torp har bedt norske menn dele sine favorittdikt og fått alt fra dikt om dødsdømte soldater til brorskap og unnfangelsens mysterium tilbake. Ord kan berøre og i boken Ord som får voksne menn til å gråte er det nettopp den tårefremkallende poesien som har fått plass. Vi har snakket med fem menn som får klump i halsen når de hører sine favorittdikt, om alt fra dødsdømte soldater til brorskap og unnfangelsens mysterium.


Vel, mannen tenkte at det hadde jo vært kjekt å vinne en halv gris, så han leverte følgende dikt : Det beste som finnes under solen, er det min kone har under kjolen. Dikt om livet – av 20.

Veien kan ofte virke veldig lang, og tunnelen i enden usannsynlig trang, men selv om det kanskje føles slik nå, vil veien med litt hjelp en annen retning få. Eg lika dette diktet særs godt. Mitt førsteinntrykk då eg las dette diktet var at det var meint til å tolkast ironisk, men og meint til å få deg til å tenke at vi har lett for å velge dei lettaste utvegane der vi trur vi kan vinne, sjøl om det er mot vår eigne meiningar. Begynte å skrive dikt i godt voksen alder etter fuktig aften på byen, og ble hekta.


Det er eit dikt som sett tankane i sving. Men jeg fortsatte å skrive dikt. Mest fordi ting måtte ut, men også fordi jeg hadde fått sansen for det. Jeg, som ikke kunne noe gramatikk, ikke hadde noe peiling på lyrikk og knapt nok hadde lest en poesibok i mitt liv.


Skal du skrive en års hilsen, og trenger litt inspirasjon eller tips til hva du skal skrive? Da har du kommet på riktig sted. Her får du mange gode tips til hva du skrive på kortet, eller hva du kan si i talen til 50-åringen.


Dersom De finner dikt som De liker eller annen nyttig informasjon på Internett så bør De skrive ut en kopi eller lagre nettsiden lokalt. Les og nyt dikt på Internett mens De kan! Et dikt om å fylle år kan være lystig, morsom, gratulerende, sentimental eller noe derimellom. Bare tenk på personen du feirer, og prøv å velge eller skrive et dikt som virkelig passer hans eller hennes karakter.


Hun har også betydd mye for nynorsk språk og kultur.

Vesaas skrev åtte diktsamlinger, og mange av diktene hennes blir ofte opplest i høytidsstunder. Ord over grind er kanskje Halldis Moren Vesaas’ mest kjente dikt. Mange leser det som et dikt om nærhet i kjærligheten, men Vesaas selv understreket at det handlet om vennskap. Her er alle de 1beste diktene.


Du kan lese de fleste av diktene på 100-listen i Nasjonalbiblioteketes bok-arkiv bokhylla. Et dere om et dikt som er fint til å sende til en sørgende mann som har mistet sin kone gjennom nesten år? Hei, Skal ha framføring av dikt denne uken og jeg tenkte jeg skulle ha et som folk virkelig ville le av.


Men etter litt søking og googling fant jeg ut at det ikke var så mye bra som lå ute. Så jeg lurte på om det var noen som hadde no vittige dikt på lager. Hva skal man gi til en som har alt. Vel hjemme hos kona fortalte han hvordan dette hadde gtt for seg, og fremfrte flgende dikt : Det beste som finnes.


Hun skrev intense og direkte dikt om sammensatte følelser. Mine gode venn Knut Gørvell i Cappelen Damm strør om seg med det ene diktet etter det andre denne sommeren. Jeg spør Ham om når vi fred får, men vil det noengang lege alle sår. Frihet og fred er det vi trenger nå, virkelig, virkelig, både store og små. Hilde Pettersen Vik, år Skoletur sept.


Utdrag dikt fra Polenturen. Turen var full av motsetninger, følelsene sprika faktisk samme dag i alle retninger. Vakre dikt vi har brukt i bryllup, om kjærlighet, samhold og nærhet.


Et dikt kan sette ord på følelsene og gjøre bryllupet ekstra spesielt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg