onsdag 29. mars 2017

Spedbarn tenner

Barn blir født uten tenner , da ligger tannanleggene skjult i kjevene. Den første tann bryter vanligvis frem ved 6-måneder. Når barnet er år har alle melketennene brutt frem i munnen.


Når får barn sine første tenner ? Enkelte barn er også født med én eller flere tenner. I begynnelsen kan du prøve å pusse babyens tenner når den ligger på stellebordet eller i sengen.

Prøv dere frem, og se hva som fungerer best for deg og ditt barn. Forskerne fant heller ikke denne gangen noe som tydet på at ankomst av tenner gir høy feber. Feber hos spedbarn bør derfor ikke avskrives som et harmløst tegn på begynnende tenner.


Ved feber bør foreldre eller andre ansvarspersoner først og fremst utelukke andre mulige årsaker til den økte kroppstemperaturen. Det er ufarlig, men kan føre til litt tannkjøttsmerter. Det fremste symptomet er sikling. Tannfrembrudd fører ikke til feber og gråt - dette har trolig en annen årsak.


Det kan være en indirekte kobling mellom tannfrembrudd og feber.

Munn og tann Barn og tenner. Barn får som regel sin første tann rundt seks måneders alder. Gode tannpleierutiner bør innarbeides allerede når den første tannen dukker opp. Tannpuss morgen og kveld med fluortannkrem er anbefalt for friske og sunne tenner.


Gi barnet noe å tygge på, for eksempel en bitering. Avkjøl den gjerne i kjøleskap først. Hvis barnet plages mye av kløe og f. Hvordan stelle nye tenner ? Selv før tennene har brutt ut, er munnstell nyttig. Bruk gjerne en ren og fuktig klut til å tørke over barnets gummer daglig, hos barn med høy gane kan et lett drag over ganen også være gunstig. Slikt stell kan også gjøre det lettere å få barnet til å akseptere tannstell med tannkost når den dagen kommer.


Barnet får sine første tenner rundt til måneder, pluss-minus fire måneder. Frembrudd av melketenner er assosiert med kløe i gummene, men noen foreldre rapporterer også om feber og magesmerter, sier han. Ved å legge omtanke i hva mor spiser og drikker i svangerskapet, og hva barnet spiser etter fødselen, sikres barnet en god tannutvikling. Man har da fått permanente tenner. Har man anlegg for å få alle de visdomstennene (noe ikke alle har) så skal man ende opp med tenner.


En situasjon mange foreldre opplever er at når man endelig har kommet inn i gode rutiner, så blir barnet syk eller det skjer andre ting som gjør at man rykker tilbake til start. Mange mener også at barnet sover dårligere når det får nye tenner.

Ingen barn våkner fordi de får tenner. Trøske skyldes soppen Candida albicans. Denne soppen finnes i munnen hos de fleste, og gir normalt ikke noen plager hos friske personer. I noen tilfeller kan det likevel oppstå en soppinfeksjon i munnen, spesielt blant spedbarn siden immunforsvaret deres ikke er fullt utviklet. I denne perioden kommer det mange nye, varige tenner.


Puss tannen godt med en gang den bryter frem, særlig tyggeflaten. Spør på tannklinikken dersom du vil vite om tannpussen er god nok, og ev. Sånne symptomer dukker opp her under tannfrembrudd hvertfall.


Har kommet to tenner og nå er det fler på vei. Ikke særlig høy feber da, bare like oppunder 38. Også diarè-aktig avføring- nesten sånn kornete avføring de hadde da de var bittesmå.


Og ellers litt sikling og vil bite på ting. Det trenger ikke å være tenner. De fleste babyer på mnd begynner å sikle mer, bite mer på ting og kan virke plaget, men dette er endel av utviklingen. Jeg trodde tenner kom på den alderen selv, men de kom ikke før mnd.


Bare så du ikke gir smertestillende og dentinox for ingenting for det er ikke bra å gi for mye. Normalt vises det vanligvis mellom fire og seks måneder , men hver baby har sin egen rytme og enkelte variasjoner må vurderes. Noen babyer må vente til måneder for å vise sin første tann, mens andre kan bli født med en.


Tenner hos spedbarn. Puss barnets tenner med fluortannkrem ganger om dagen eller etter hvert måltid. Gå med barnet til tannlegen så snart den første tann bryter frem. Lær barnet å drikke av kopp innen 1-års alderen.


Snakk med tannlegen eller tannpleieren om det er behov for ekstra fluor. Spedbarn trenger jevnlig påfyll av morsmelk, også om natta. Nattamming fyller flere funksjoner, og gjør ofte at barnet sovner raskt igjen. Du kan nattamme så lenge du ønsker, også etter at barnet har fått tenner og spiser fast føde.


Det har vært spesielt lett for oss å se dette siden lillebror _alltid_ har vært plaget av fryktelig hard avføring. De gangene han har hatt løs avføring så har det bare vært å kikke inn i munnen for å finne ut hvilken tann som nå var på vei:-) Og slik er det fortsatt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg