onsdag 29. mars 2017

Avstand mellom lyn og torden

Det smeller selvsagt kraftig og ofte punkterer bilen også, men inni er det helt trygt. Neste gang det tordner kan du altså sette deg i bilen og se på det fine skuespillet som naturen presenterer. Sjekk meteorologileksikonet på met. Avstanden til tordenværet kan anslås ved telle sekunder mellom lysglimt og smell. Torden kan gjerne høres over en avstand på ca.


Da lyden går omtrent km på sekunder, kan det gå en viss tid mellom lyn og. Hvordan du tid avstanden mellom torden og lyn Lyn er dødelig, og kan selv om du ikke hører torden. Heldigvis naturen noen ganger gir en advarsel om den forestående fare gjennom torden som resultat når lynet varmer opp luften rundt den.


Man kan måle avstanden til tordenværet med å telle sekunder mellom lysglimtet og smellet. Er det tre sekunder mellom lysglimt og smell, befinner altså tordenværet seg én kilometer unna. Lyden beveger seg med 3meter i sekunder.


Kulelyn er ikke vitenskapelig dokumentert, og har ikke latt seg gjenskape i laboratorier. Ja, det er riktig som du sier: Lyn kan gå mellom ulike deler av en sky, mellom to skyer, mellom en sky og den skyfrie lufta omkring og mellom en sky og jordoverflaten under. I det siste tilfellet har vi både sky-til-bakke og bakke-til-sky lyn.


Den relative hyppigheten av disse forskjellige typene avhenger av hvor på kloden vi befinner oss. Det er ikke bare skyer som forårsaker lyn og torden. Sandstormer, vulkanutbrudd og skogbranner kan også generere statisk elektrisitet i atmosfæren som kan fremkalle lyn.


Flere typer utladning. Et tordenvær begynner gjerne med buldring og lysglimt oppe i skyene. Det er utladninger som skjer internt i skyene ved at lynet slår mellom topp og.


Lyn og torden finner vi over hele landet, selv om det er enkelte variasjoner. Agderfylkene, Telemark og Østlandet har mest lyn og torden , mens det er noe mindre lenger nord. Sommeren har mer lyn og torden enn resten av året, og dette skjer fordi bevegelsene og nedbørdannelsen i skyene er sterkere i denne årstiden. Ut ifra avstand og lyntypen kan tordenbraket låte alt fra en skarp piskely til en langstrakt buldring.


Avstand mellom lyn og torden

Den plutselige trykk- og temperaturøkningen langs lynkanalen skaper en rask luftutvidelse. Et lyn er en stor elektrisk utladning mellom sky og jord eller sky og hav, eller mellom sky og sky. Lynet består av en kort serie elektriske strømpulser. Lynstrømmen løper gjennom luften ved at det dannes en elektrisk ledende kanal som strømmen kan løpe gjennom.


Denne isen faller ned mot bakken igjen, oftest som hagl. På veien ned mot bakken, møter haglet på varm luft som er på vei opp. Da oppstår det noe som heter elektrisk spenning. Den elektriske spenningen lager gnister. Disse gnistene er det vi kjenner som lyn.


Avstand mellom lyn og torden

Lynet kan oppstå i skyen, mellom skyer eller mellom skyen og bakken. Fakta om lyn og torden. Tordenvær oppstår når varm, fuktig luft stiger opp og møter kald luft og danner ispartikler.


Partiklene skaper statisk elektrisitet når de faller ned og møter bobler med raskt stigende luft. Han tror de fleste opptrer fornuftig og unngår risiko når det er lyn og torden. Men vi ser jo at lyn kan forårsake til dels store skader på bygninger og elektrisk utstyr, sier Hygen. Når du var pakkerammesekk, har du jo metall som stikker opp.


Det kan være lurt og ta det av når torden nærmer seg. Norge og Skandinavia. Det blir sagt på en av linkene at sekunder mellom torden og lyn = km avstand. Da bør du vurdere å søke ly.


System Europeen Cooperation of Lightning Detection Hva er lyn og torden ? Ti myter om lyn og torden - Newswire 26. Fenomenet fascinerer også oss og derfor vil vi finne ut mer om dette. Vi hadde telt avstanden mellom lyn og tordenskrall, og tenkte vi hadde det på avstand ,. Elektrisk ladning mellom sky og.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg