torsdag 23. mars 2017

Nakkefold ultralyd

Alle foster har en liten væskebrem under nakke som kalles for nakketranslusens (nuchaltranslucency). Hvis det er økt hevelse i nakken, er det større risiko for kromosomsykdom hos fosteret, f. Downs syndrom (trisomi 21). Hos oss utføres denne ultralyden av Dr. Han jobber som overlege ved avdeling for fosterdiagnostikk på rikshospitalet.


I tillegg til ultralyd i tolvte uke tas også en blodprøve dersom man har mistanke om en unormal nakkefold. Ultralyd av gravide i tidlig svangerskap. Undersøkelsen utføres av legespesialist (gynekolog) for en optimal og sikker opplevelse. Merk at andre medisinsk begrunnede undersøkelser gjøres i separat konsultasjon.


Derfor kan den brukes til å gi hurtig svar på en konkret mistanke om sykdom, eller gi pasientene svar på om noe er galt. Hvor kan jeg få utført ultralyd ? Indikasjonene for fosterdiagnostikk er i hovedsak at mor er år eller eldre ved termin eller at foreldre tidligere har fått barn med alvorlige avvik. Ved fosterdiagnostikk inngår tidlig ultralyd uke blant undersøkelsene hvor man blant annet vurderer fosterets nakkefold for å se etter økt mengde væske. Tidlig ultralyd er et tilbud til gravide som ønsker å få tatt en ultralydundersøkelse før rutineundersøkelsen i uke (ordinær ultralyd eller 18-ukerskontrollen). En tidlig ultralydundersøkelse kan gjøres fra uke og helt frem til det ordinære offentlige tilbudet som tilbys gratis ved sykehuset man er tilknyttet rundt uke 18.


Diagnostisk ultralyd. Eksempler på tilfeller hvor ultralyd er nyttig i diagnostikk og utredning er ved nyoppdaget kul på halsen, ved endringer i stoffskifte eller for vurdering av blodårer på halsen ved mistanke om åreforkalkninger. Dersom ultralyd viser noe som gir økt mistanke, er det vanlig å informere foreldrene om dette og gi tilbud om fostervannsprøve, uavhengig av mors alder. Den viktigste ultralydmarkøren for Down er en fortykket nakkefold , som er forsvunnet når barnet fødes.


Fostervannsprøven gir sikkert svar. Man kan nettopp på grunn av ultralyd redde barn i mors liv, og det er fantastisk at dette er mulig. Men når det gjelder tidlig ultralyd , kan det se ut til at vi mister flere enn vi redder. Vi tilbyr også 3D – ultralyd hos gynekolog. En 3D – ultralyd kan uansett være en teknisk vanskelig undersøkelse fordi flere betingelser må være tilstede for å lage gode bilder.


Noen tar også ultralyd med måling av nakkefold i forbindelse med fosterdiagnostikk. Undersøkelser senere i svangerskapet kan gi informasjon om barnets lengde måles, leie og vitalitet. Dette skjer ofte rundt uke 12.


Majorstuaklinikken har gynekolog og ultralyd spesialister sentralt i Oslo. Vi utfører vanlige rutineundersøkelser og ultralyd svangerskap, men foretar også utredning og behandling av mer omfattende problemstillinger. Størst på ultralyd for gravide i Norge Drammen – Bergen – Tromsø.


Sonografene har internasjonalt anerkjent utdannelse på masternivå fra bl. Jeg skal selvsagt gå privat, men er det sånn at jeg kan ringe og si fra at det er det jeg skal? Har de lov til å ta inn gravide med den bestillingen? D og 4D ultralyd : Mange ønsker bilder og film av barnet i magen. Ved denne undersøkelsen gjøres også en tilvekstkontroll og en anatomisk gjennomgang av fosteret.


Disse kan imidlertid være vanskelige å finne ved ultralydundersøkelse. Det gjelder blant annet fortykket nakkefold og choroid plexus-cyste. D- ultralyd innebærer at bildet ser 3-dimensjonalt ut slik øynene ser det i det virkelige liv og 4D brukes som begrep dersom man også ser bevegelser.


D ultralyd er begrepet som brukes om de tradisjonelle ultralydbildene som oftest gjengis i sort-hvitt og som representerer et snitt gjennom kroppen i ett eller annet plan.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg