onsdag 29. mars 2017

Kaste opp blod

Kaste opp blod

Ruime keuze kasten. Små blodstriper i det som kastes opp er ofte uskyldig og kommer av små rifter som oppstår når man brekker seg. Blodet kan være rødt, hvis det er ferskt, eller kaffegrutlignende, hematinisert, hvis det har vært mer enn noen minutter i det sure miljøet i magesekken.


Hvorfor kaster man opp blod ? Det er mange årsaker til blodig oppkast. Hvis dette var en engangshendelse og du ellers ikke har plager ville jeg nok ikke gjort noe mer utredning, men hvis du har blod i avføringen, er i dårlig form, kaster eller spytter opp blod eller har magesmerter eller svelgvansker må du utredes med gastroskopi (at man kikker ned i magesekken med slangekikkert). Sorry detaljer altså, men i dag kastet jeg opp blod. Og det kommer ikke fra munnen eller tannkjøtt.


Så det må komme neden fra. Men er det noe man bør plage legen med. Jeg tenker kanskje at jeg kaster opp vel mye syre, så jeg har begynt å blø oppover spiserøret ett sted. Jeg har en spiseforstyrrelse, og den siste tiden har det vært endel oppkast involvert.


Bare for å gi en idé om omfanget. Mitt blod kom i skikkelige slimklyser på slutten av hver oppkast, og det var mer marmorert med mørkerødt enn direkte ferskt. Blir kvalmen kraftig fører dette nesten alltid til at du kaster opp , noe som gjerne bedrer kvalmen forbigående. Du kan kaste opp blod.


Det skjer fordi kraftige brekninger kan gi små rifter i slimhinnen i spiserøret, noe som kan gi mindre blødninger og dermed blod i oppkastet. Jeg har ingen medisinsk utdannelse, men etter å ha lest litt er jeg villig til å si at det ikke er altfor farlig. Jeg mener å ha lest at når du drikker for mye alkohol og kaster opp , hender det at mye trykk bygges opp i brekkningen, og mindre blodårer i magen kan sprekke, og dermed vise seg som blod i oppkastet. Blodig opphostet slim vil si blod eller blodtilblandet slim som hostes eller harkes opp fra de nedre luftveiene.


Kaste opp blod

Mulige årsaker kan være mange, fra forkjølelse og neseblødnin, til blodpropp i lunge og lungekreft. Jeg følte meg så kvalm i går og det endte med at jeg gulpet opp små mengder lyserødt blod. Siden det var så lite tenkte jeg ikke så mye over det men i dag tidlig kastet jeg opp store mengder, nesten så det rant ut fra munnen. Vet det høres skikkelig ekkelt ut, er det grunn til bekymring? Vi har en år gammel ukastrert hannkatt som plutselig er slapp og har begynt og kaste opp blod.


Noen som vet hva dette kan skyldes? Vi har nettoppp oppdaget dette og katten skal til dyrlegen imorgen Katten skal kastreres denne mnd. Hadde jeg kasta opp blod fra (eller når dette ble skrevet) og måtte vente helt til klokka med å fått sjekka det opp fordi helsesekeretæren trodde det var rift i spiserøret, hadde jeg blitt sur. Omkring halvparten av de kvinnene som kaster opp regelmessig, mister menstruasjonen eller får den bare av og til. Dette er fordi tilstanden forstyrrer hormonbalansen i kroppen.


Kaste opp blod

Men det at du kaster opp , er ifølge Giulia Enders en stor prestasjon i seg selv, selv om det kanskje ikke er det første du tenker på når du står bøyd over doskåla. Kaste opp eller ikke kaste opp ? Men Giulia forklarer her hvor mye som faktisk skjer i kroppen din, før du kaster opp. Ved ekte brekninger kaster hunden opp innhold fra magesekken. Det kan bestå av mer eller mindre fordøyd fôr, spytt, magesyre, mm. Dersom hunden har kastet opp i mer enn uke, snakker man om kronisk gastritt.


De vanligste årsakene til brekninger er akutt eller kronisk betennelse i magesekken (gastritt).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg