torsdag 9. mars 2017

Lungekreft prognose

Uten operasjon er prognosen ikke vesentlig forskjellig ved småcellet og ikke-småcellet lungekarsinom. Småcellet lungekreft har som oftest dårligere prognose enn ikke-småcellet lungekreft. Fremdeles dårlig prognose for de som får lungekreft. For småcellet lungekreft er langtidsoverlevelse ved begrenset sykdom og ved utbredt sykdom er den 0–. For pasienter med tidlig oppdaget ikke-småcellet lungekreft som blir operert, er fem-års overlevelse opptil prosent.


Lungekreft prognose

Prognose ved lungekreft. Langtidsoverlevelsen hos pasienter med spredning er på kun én prosent. Lungekreft er den vanligste kreftformen i Norden. Ikke-småcellet er den vanligste, mens småcellet lungekreft er den mest aggressive og den som oftest sprer seg til andre organer.


Forekomsten av lungekreft blant kvinner er økende, men kvinner som får diagnosen, har bedre prognose enn menn, uansett stadium og alder. To hovedtyper lungekreft. Cirka av alle tilfeller av lungekreft er kreft i bronkiene.


Lungekreft prognose

Den nye behandlingen virker bare på noen pasientgrupper som har ikke-småcellet lungekreft. Alle som har ikke-småcellet lungekreft av den såkalte adenokarsinom-typen, blir testet. Dette er den vanligste formen for lungekreft , sier Brustugun.


For begrenset ikke-småcellet lungekreft som kan opereres er prognosen noe bedre. Her er - prosent av pasientene i live fem år etter diagnosen er stilt. Det som drar prognosen i dårlig retning er småcellet lungekreft , hvor bare prosent av pasientene er i live fem år etter at diagnosen er stillet. Siden småcellet lungekreft ofte sprer seg til hjernen vurderes derfor forebyggende strålebehandling mot hjernen. Operativ fjerning av svulsten er den behandlingsformen som gir størst mulighet for å helbrede kreftsykdommen.


Det skilles mellom to typer, ikke-småcellet og småcellet lungekreft. For kvinner som får diagnosen, kan det se ut som om de har bedre prognose enn menn uansett stadium og alder, sier hun. Forsker på lungekreft.


Fortsatt er det imidlertid mye vi ikke vet nok om når det gjelder lungekreft. Det er bare én prosent som overlever i fem år etter at diagnosen stilles, dersom de har spredning. Beslutningsforum for nye metoder har sagt ja til å innføre det i norske sykehus. Lymfogen spredning er den vanligste første spredningsvei. Svulster i høyre overlapp drenerer vanligvis til øvre mediastinum.


Lungekreft prognose

Kræft, der har spredt sig til lungerne fra en anden kræftsygdom, kaldes lungemetastaser. Lungekræft er kræft, der er opstået i lungerne. Ikke-småcelle lungekreft graderes fra IA (en A, beste prognose ) til IV (fire, verste prognose ). Ellers blir kreften betegnet som fremskredet stadium. Dersom svulsten kun er lokalisert i én lunge, er det store muligheter for å få bukt med sykdommen.


Denne kreftformen har en tendens til å spre seg til andre organer på et tidlig stadium, og det er vanlig med symptomer fra flere organer enn lungene. Ultralyd og biopsi er andre diagnostiske prosedyrer som kan fortelle legene hvis kreften har spredning og spre seg til andre organer. I de fleste tilfellene er årsaken til kreftutviklingen røyking. Symptomer, undersøkelser, forebygging, behandling, utbredelse og overlevelse for nyrekreft (cancer renis).


Lungekreft prognose

Tallene for overlevelse ved lungekreft øker og det er gledelig. Ferske tall fra Kreftregisteret viser at fem-års relativ overlevelse ved lungekreft nå er på hele 3prosent for kvinner og 2prosent for menn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg