torsdag 30. mars 2017

Kløe gravid

Rask og trygg leveranse. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme.

Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel. Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest.

Et kløende utslett utelukker svangerskapskløe - vanlige forklaringer er da atopisk eksem, allergisk kontakteksem eller noen ganger psoriasis - sykdommer som kvinnen har hatt før hun ble gravid. I tillegg til utslett er kløe det vanligste symptomet ved disse hudtilstandene. Normal svangerskapskløe er vanlig. Opptil av alle gravide er plaget med en eller annen form for kløe i svangerskapet. Studier viser at opptil prosent av alle gravide får plager med kløe i svangerskapet.


Tallene er usikre, men graviditetsbetinget intrahepatisk kolestase er påvist hos 1- av gravide kvinner i Skandinavia.

Det later til at risikoen for å utvikle sykdommen er høyere hos kvinner fra Chile, Bolivia, Kina, Pakistan og India. Dette kjennetegnes typisk ved at den gravide blir plaget av unormal og sterk kløe. Utbrudd av elveblestliknende flak og prikker (papler) med eller uten røde hudområder, kan være såkalt pruritiske urtikarielle papler og plakk i svangerskapet (PUPPP). Utslettet opptrer først på magen, ofte samtidig med strekkmerker, og av og til er også armer og bein rammet. Elveblest og intens kløe.


PUPPP oppstår oftest i tredje trimester. De to vanligste årsakene til kløe i underlivet i graviditeten er bakteriell vaginose eller sopp. Høy kvalitet og 9 nøyaktige med anonym og rask levering. Hun hadde også kløe , men på den tiden visste de ikke hva det var.


Det informerer jordmor ved Oslo jordmor- og ultralydklinikk, Ida Cecilie Widsten. Det er en sjelden diagnose, bare 1-prosent av gravide får det, og jeg opplevde at ikke alle leger og helsesøstre hadde hørt om det, sier Karoline. Svangerskapskløe er som regel ufarlig,.


Her finner du informasjon om graviditeten uke for uke, svangerskapskontrollene, vanlige plager og hva du bør passe på som gravid. Eksemet og kløe medfører rø sår og fortykket hud.

Ufarlig for mor, men forbundet med let øget risiko for intrauterin fosterdød og præterm fødsel de sidste uger før terminen. Ikke bare på grunn av kløen, men ofte fordi den griper inn i det intime samlivet. Pruritus vulvae er den latinske medisinske betegnelsen for kløe i området rundt kvinnens kjønnsorganer.


De fleste opplever at utfloden er tykk, hvit og klumpete (minner om cottage cheese), men tyntflytende utflod kan også forekomme. Svie, kløe og luktfri utflod er vanlige symptomer på soppinfeksjon. Sårhet, sprekkdannelse i underlivet og smerter ved samleie er andre symptomer som kan oppstå hvis man har soppinfeksjon. Utslett i underlivet kan være et symptom som kan skyldes en rekke helseproblemer og kan forekomme på en hvilken som helst del av det mannlige eller kvinnelige kjønnsområdet, finn riktig behandling for din tilstand! Mange kan oppleve at det plutselig oppstår kløe , svie og til og med utslett i underlivet.


Her er tipsene til hva du kan gjøre når du ikke klarer å holde fingrene unna. Som regel er det helt ufarlige årsaker til at du klør i hodebunnen. Ta med en urinprøve og få målt blodtrykk hos legen i morgen om du har mulighet. Svie, irritasjon og kløe kan man merke overalt på kroppen, men når dette rammer et så sensitivt område som underlivet, oppfattes det gjerne som ekstra plagsomt og bekymringsfullt. Det er flere symptomer som skal til for at det trenger å være svangerskapsforgifting, men akkurat kløe inni hendene og under føttene er ofte forbundet med dette.


Vi skal se på noen av de vanligste årsakene som legen din gjerne vurderer på kontoret. Ved sterk kløe bør pasienten ta kontakt med fastlege for å testes for svangerskapskolestase (forhøyet nivå av gallesyrer, levertransaminaser, gamma-GT, ev. bilirubin) og eventuelt henvises til gynekolog. Ved påvist svangerskapskolestase er det økt fare for intrauterin fosterdø og tidlig forløsning kan bli aktuelt. Hos noen blir tilstanden så plagsom at den går utover nattesøvnen og livkvaliteten til den gravide.


ICP kjennetegnes imidlertid av intens kløe i hender og på føtter. Da bør man besøke lege og få reseptbelagt krem eller henvisning til hudlege for vurdering og kanskje også lysbehandling. Så intens at det kan være vanskelig å sove.


Vanligvis opptrer ICP i de siste ukene av svangerskapet. Dette er områder hvor huden strekkes mye og er ekstra sensitiv. Polymorf svangerskapsdermatose (tidligere kalt PUPPP) er vanlig og ufarlig. Det finnes imidlertid en alvorligere årsak til kløe , det som betegnes ‘kolestase’ hvor det er sviktende funksjon av leveren med opphoping av gallestoffer i huden.


Det debuterer ofte som kløende utslett på magen rundt navlen, og kan også oppstå andre steder på huden. Denne tilstanden forekommer hos ca. Ujevn hjertelyd - I uke lå verdiene mine lå på 22. Jeg ble fulgt opp på sykehuset og det ble tatt ultraly ctg og blodprøver to ganger i uka.


I verste fall kan tilstanden føre til for tidlig fødsel eller fosterdød. Legemidler kan gi kløe og det samme kan sykdommer i nyrer, lever og galleganger. En sykdom som ikke har noe godt navn på norsk, brakioradial kløe , kan gi sterk kløe på strekksidene av armene. Også psykiske forhold kan spille inn når det kommer til kløe. Er det flere som opplever kløe ? Legen tok blodprøve av nyre lever og galle for ca en mnd siden og alt var ok.


Jeg klør noe veldig på leggene. Så dum som jeg er har jeg googla og er nå redd jeg har kreft. Har aldri opplevd dette i de forrige svangerskapene og ikke hatt noe særlig problemer med dette før heller.


Kan se ut som masse stikk og jeg klør meg ihjel. Og nå bak begge knærne og oppover bak låra mot rumpa. Startet først på siden av magen og albuen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg