fredag 31. juli 2015

Paracet og gravid

Lei av lang kø på apoteket? Spar tid ved å handle enkelt og diskret på nett. Rask leveranse og stort utvalg. Legemiddelet ansees som trygt i små doser og ved kortvarig behandling, men skal ikke brukes over lengre tid. Derfor var overskriftene fete i nyhetsmediene både i Norge og i andre land da forskningen fra Danmark ble publisert.


Paracet og gravid

Da bør man snakke med en lege for å få råd og finne en diagnose, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen. Han forklarer at paracetamol er det eneste smertestillende som kan brukes av alle pasientgrupper - herunder også både barn, eldre og gravide. Gravide og ammende er ofte i tvil om hvilke medisiner de kan ta, sier Helle Lindland-Tjønn, farmasøyt og rådgiver ved nettjenesten tryggmammamedisin.


Et beskjedent eller. Man må selvsagt vurdere indikasjonen mer grundig enn hos ikke- gravide , dernest må man også ta hensyn til hvilket trimester den gravide er i, og hvor langt man kan regne med utviklingen av fosteret er kommet. Paracet er helt greit!


Som hovedregel er det greit for gravide og ammende å ta paracetamol, sier Steinar Madsen,. Rådfør deg med lege eller apotek før du tar dette legemiddelet dersom du er gravid eller ammer, tror at du kan være gravid eller planlegger å bli gravid. Valg av medikament ved smertelindring av gravide er avhengig av flere faktorer. Jeg hadde mye kroniske smerter både migrene og hodepine fra stive muskler i nakken så jeg tok ganske mye paracet under svangerskapet.


Jeg vet vi gravide kan bruke paracet under graviditenen, men veldig usikker på om vi kan bruke samme dose som står på pakken? Er det noen av dere som vet eller bruker noe paracet ? Jeg sitter nemmelig her med ny-trukket visdomstann og gruver meg til bedøvelsen forsvinner. Forskerne fant også en uventet sammenheng mellom fars bruk av paracetamol og risiko for ADHD hos barnet. Noen blir i tillegg kvalme og dårlige av hodepinen.


Hva skal du gjøre for å lindre ubehaget? Når hodepinen inntreffer gjør du det samme du ville gjort dersom du ikke var gravid. Vann, paracetamol og en liten lur. Dersom du ikke vil ta paracet i graviditeten er en liten slumring på sofaen et undervurdert knep. Gravide og ammende kan bruke triptaner dersom ikke-medikamentelle tiltak og vanlige smertestillende legemidler ikke har tilstrekkelig effekt.


Dersom paracetamol ikke hjelper nok, kan ammende også forsøke legemidler av typen NSAIDs (som ibuprofen). Men vet du hva som er forskjellen på dem, og hva som er riktig valg for deg? Hvis du ikke gjør det er det fare for feilbruk, noe som kan føre til at du ikke får den virkningen du håper på.


Mia Melan fagrådgiver og farmasøyt i Apotek har noen gode råd. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. Hvis du har luft i magen, kan det være godt å bevege seg litt. Les mer om halsbrann når du er gravid.


PARACET : Én tablett med 500. Og her er det ikke nødvendigvis snakk om så store mengder før det begynner å bli farlig for en liten kropp. Den gravide kvinnen ba om hjelp for alvorlig hodepine, men ble sendt hjem igjen.


En stor dansk undersøkelse viser at mors bruk av paracetamol i svangerskapet kan øke risikoen for at barnet utvikler ADHD.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg