tirsdag 14. juli 2015

Kalkun i ovn

Direkte fra eget lager til lavpris. Kjøp Ovn hos WhiteAway. Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Hell på vann og sett kalkunen inn i en forvarmet stekeovn på 1°C.


Pensle kalkunen med smeltet smør eller kraften som har dannet seg i formen flere ganger under steketiden.

Det vil gi ekstra smak og flott gyllen farge på skinnet. Klassisk kalkun Mange sverger til den kontinentale tradisjonen med å servere fugl på julaften. Langt flere spiser kalkun på nyttårsaften og mange liker å lage det i påsken.


Mange mener den fort blir tørr fordi den står for lenge i ovnen. Det unngår du med steketermometer! Den er ferdig på grader. Hvis kjøttsaften som siver ut er klar, er kalkunen ferdig stekt.


Kommer det rosa kjøttsaft, trenger kalkunen litt lenger steketid.

Husk å la kalkunen hvile på kjøkkenbenken i minst minutter før du skjærer den opp. Da får kjøttsaften tid til å sette seg. Kalkun trenger ikke serveres glohet. Så hvordan blir kalkunen perfekt?


Bruk steketermometer. Stikk det inn i den tykkeste delen av låret, og pass på at det ikke er i nærheten av ben. Perfekt kjernetemperatur for kalkun er grader, men du skal ta fuglen ut av ovnen når termometeret viser rundt grader.


Stek til termometeret viser ˚C, det tar ca minutter, før du tar den ut av ovnen. La kjøttet hvile, gjerne under aluminiumsfolie i minutter før du deler det i skiver. Når du tar kalkunen ut av ovnen er det lurt å dekke den til (med folie) og la den hvile. Og gjerne lenger enn du tror.


En time er heller ikke noe problem. Flødekartofler er i øvrigt klassisk tilbehør til. SE OGSÅ hvordan du laver en perfekt kylling i ovn. Eller min opskrift på kalkun nuggets i ovn.


Stegetid på kalkun og kernetemperatur.

Stil så kalkunen ind i en forvarmet ovn ved 1grader. Sørg for at der er vand i bradepanden under hele stegetiden, da skyen skal bruges til sovs. Kernetemperaturen i en kalkun skal være grader, så tjek gerne efter med et stegetermometer. Her viser vi deg hvordan du går frem for å oppnå en saftig og god kalkunfilet. Middag som garantert vil imponere gjestene dine.


Server med kokte poteter og rosenkål. For kalkun er det kun ting som gjelder når det kommer til steking av hel fugl: 1) Sous vide, eller 2) Low and slow i ovnen. Proffene deler opp kalkunen før de steker den, men det tar jo bort litt av sjarmen når den skal serveres.


Når det er cirka minutter igjen av potetenes steketi settes også stekebrettet med kalkunen inn i ovnen. Når du tar ut kalkunen så setter du opp varmen på ovnen til 2grader og lar grønnsakene steke i minutter. Steketiden beregnes til ca timer for en kalkun på 7-kg. Legg i bønnene når det er ca. La kalkunen hvile i minutter før den skjæres opp for servering.


Resten smører du utenpå kalkunen. Ha gjerne litt vann i pannen under steking for å unngå at stekesjyen svir seg. La fuglen hvile minst minutter før du skjærer den opp. Den beste måten å se om kalkunen er ferdig på, er å sjekke om lårbeinet er lett bevegelig (men ikke for lett). Du kan også stikke i låret med en kniv.


Saften som pipler ut, skal være klar, ikke lyserød. Fyll først kalkunen med stuffing. Det gjøres rett før den skal i ovnen. Bind sammen lårbeina med hyssing.


Når kalkunen er ferdigstekt, tar du den ut av ovnen og lar den hvile i minst minutter før lårene skjæres ifra, brystene utbenes og alt skjæres i skiver som anrettes på fat. Ta en stor skje og grav stuffingen ut i store biter og legg på fatet. Forvarm ovnen til 1grader. Stikk inn steketermometeret slik at spissen er någenlunde i den tykkeste (viktig!) delen av kjøttet. Ta ut formen når termometeret viser grader.


Dette tar minst minutter. Smaker fortreffelig med en god saus samt ovnsbakte potetbåter og. Sett ovnen på 170°C. Waldorfsalat: Pisk fløten med sukker til krem og vend inn majonesen.


Smak til med salt og pepper. Del druer i to, stangselleri i tynne skiver og eple i terninger og vend det inn i dressingen sammen med valnøtter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg