mandag 6. juli 2015

Munn fot og hånd

Finn laveste nettpris her. Hånd -, fot - og munnsykdom er en virusinfeksjon med utslett i munn , hender og fotsåler. Den forekommer først og fremst hos barn under år, er svært smittsom og kan opptre i små epidemier.


Mange forveksler hånd -, fot - og munnsykdom med munn - og klovsyke, og den kommer riktignok fra et beslektet virus. Men munn - og klovsyke rammer i all hovedsak tamme og ville klovdyr, og svært sjelden mennesker.

Sykdommen er dessuten ufarlig for mennesker hvis de skulle bli smittet. Men det er altså ikke det samme som hånd -, fot og munnsyke. Mange har i tillegg feber og smerter i munn og hals. I de aller fleste tilfeller går sykdommen over av seg selv innen en uke.


Innen blemmene viser seg, har barnet hatt et par dager med forkjølelsessymptomer, lett feber, og noen barn har litt diaré. Man er mest smittsom helt i starten når man er smittet, altså før man vet at man har sykdommen. Derfor er det vanskelig å hindre spredning av hånd -, fot - og munnsykdom.


Tiden det tar fra man.

Munn - og klovsyke kan ytterst sjeldent smitte over til mennesker gjennom direkte kontakt med. Som regel lett feber og sår hals og munn. Det betyr at den stilles på bakgrunn av pasientens symptomer og tegn, uten krav om videre undersøkelser. Legen stiller vanligvis diagnosen hånd -, fot - og munnsykdom ut fra pasientens symptomer og tegn. Det er ikke nødvendig med ekstra undersøkelser.


De forårsakes av ulike virus, den ene tilstanden rammer mennesker, den andre dyr. Svar: Hånd - fot - munn -sykdommen kommer, som du sier, av viruset Coxachie A virus. Det rammer helst småbarn, men også eldre barn og voksne kan få det. Ofte går det i små epidemier. Det må ikke forveksles med munn og klovsyke, som riktignok en sjelden gang kan smitte mennesker, men som er noe helt annet.


Tidlige symptomer er feber, sår hals, dårlig appetitt og generell sykdomsfølelse. En til to dager senere oppstår det små blemmer og sår i munnen og på tunga. Etter hvert oppstår det et utslett på hendene og ofte også på. Har en årig datter som er forkjølet med virusutslett(røde prikker) over hele kroppen og brennkopper ved munnen).


Hun har tidligere hatt munn fot og hånd syken - fikk melding om at både brennkopper og munn hånd fot syken går i barnehagen. Etter dette begynner som regel smittefaren å avta.

Altså har barnet med høy sannsynlighet allerede smittet noen. Sykdommen kjennetegnes av lette allmennsymptomer og utslett på hender og føtter, samt små blemmer og sår i munnslimhinnen. Sykdommen må skilles fra munn - og klovsyke, som rammer dyr og svært sjelden mennesker.


Tidlig denne uka ringte de fra barnehagen og fortalte at de hadde hånd - fot - og munn -sykdom. Vi valgte å la Sara være i bhg likevel. Men når jeg leser på symptomene for denne sykdommen, stemmer det ikke med Sara. Sykdommen forekommer oftest om sommeren og høsten og rammer i de fleste tilfeller barn under år. Smittefaren er størst ved sykdomsutbrud noe som betyr at den spres raskt i for eksempel barnehager og på skoler.


Smitte av munn - og klovsyke til mennesker er svært sjelden og medfører ikke like alvorlige symptomer som hos dyr.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg