mandag 13. juli 2015

Hvor lenge ammer man

De gode virkningene ser ut til å henge sammen med ammeperiodens varighet. Noe amming er bedre enn ingen, og å amme lenge gir størst fordel. Det er ingen grunn til å snevre inn kostholdet selv om du ammer (se eget kapittel om kosthold for ammende mødre). Hvor ofte og hvor lenge skal jeg amme om gangen?


Dette kommer an på alderen til barnet. Hvorvidt barnet er bedre beskyttet dersom man ammer til barnet er to, tre eller fire år, vet man imidlertid ikke. Helsegevinstene er ikke bare gode for barnet, også mors helse drar nytte av å amme og jo lenger , desto bedre. Husk at det ikke finnes en regel for hvor lenge du kan amme.


Rådene fra Helsedirektoratet er at barn bør ammes hele det første leveåret, og gjerne lenger , dersom mor og barn trives med det (2). Morsmelken er nyttig, uansett om barnet er tre uker eller tre år. Du har rett til fri fra jobb for å amme barnet ditt. Alle har rett til inntil én time ammefri med full lønn, så lenge barnet er under ett år og arbeidsdagen er minst sju timer. Noen har rett til enda mer betalt ammefri, for eksempel hvis du jobber i staten eller kommunen.


Pumping er sidestilt med amming. Personlig synes jeg man kan amme hvor lenge man vil men på et tidspunkt blir det mer kos og mer privat. Har en venninne som ammer sin åring stadig støtt, overalt.


Hun trenger ikke dra frem puppen på tbanen gjennom alt vintertøy tenker jeg. Ikke alle kan amme , og for noen er morsmelkerstatning det riktige valget. Så lenge bør du fullamme. Likevel finnes det noen råd for dem som klarer å amme. Lillegutt kom på tirsdag og jeg slet litt med å få igang amming.


Jeg ble anbefalt å gi morsmelkstillegg av de ansatte på sykehuset i tillegg til amming selvfølgelig. Jeg ammer ca min på hver pupp (da vil han ikke mer) hver andre til 3. Det kan gå timer på natten hvis han ik. Amming anbefales deretter videre til barnet er ett år. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler amming til barn er to år, og lenger hvis mor og barn ønsker det. I noen kulturer har det vært eller er det vanlig å amme barn til fem-–seksårsalderen.


La det gå lengst mulig tid mellom tobakksbruk og amming. Hvis du røyker eller snuser rett etter at du har ammet, vil det være mindre nikotin i morsmelken når babyen får sitt neste målti enn om du røyker eller snuser før du ammer. Hvor mye nikotin morsmelken inneholder avhenger også av hvor mye du snuser eller røyker. Perfekt kokte egg hver gang, uansett om du ønsker de bløt,medium,eller hardkokt.


Fleste barn i Norge, hvor mor er i arbei blir gradvis avvent fra brystet når permisjonstiden nærmer seg slutt. Hvor lenge skal du amme baby eller barn? Det informerer sykepleier og ammeveileder hos ammekontoret. Babyen må imidlertid ofte ammes hver time om kvelden, sier hun.


Hvem bestemmer hvor lenge du ammer ? Naturlige instinkter? Er du påvirket av samfunnet du lever i, eller følger du. Hvor godt barnet sover om natta, hvor lenge det sover i strekk, og hvor mye nattamming barnet ønsker og trenger, varierer fra barn til barn.


Det er derfor lite fruktbart å sammenligne sitt eget barn med andres. Hvor mange ganger er det vanlig å amme om natta? Jeg måtte jo amme ! Det finnes ingen fasit som passer for alle. Rundt meg var det helt sikkert noen som syntes det var litt rart. En del blikk og kommentarer har jeg måttet tåle.


TV fortalte mandag om danske Gry Bay som åpent forteller om at hun ammer datteren Lærke (½). Nå forteller flere norske kvinner hvorfor de ammer barna sine lenge. Mange er i tvil om det er greit å drikke alkohol når man skal amme barnet. Og hvor mye kan man i så fall drikke? På nettet verserer det mange svar.


Noen mener man bør unngå alkohol helt, mens andre mener det ikke er noe problem å amme etter at man har drukket alkohol. Ammefri er en rett til å ta ut fritid for å amme , pluss tid til ekstra kjørevei dersom man kjører til barnet for å amme. Ammefri kan ikke brukes for å kompensere for nattamming eller amming på andre tidspunkt enn det tidspunktet man faktisk tar ut ammefri.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg