fredag 16. november 2018

Laktoseintoleranse symptomer barn

Laktoseintoleranse kan være plagsomt og forvirrende. En gjennomgående misforståelse er at man blir nødt til å kutte ut alt av meieriprodukter. De ferskeste innenriksnyhetene. Hold deg oppdatert med ABC Nyheter.


Typiske symptomer er rumling i magen, oppblåsthet og vandig diaré. Ved primær laktoseintoleranse fødes barnet med normal laktaseaktivitet i tarm, men ettersom barnet blir større, synker enzymaktiviteten gradvis inntil nivået blir så lavt til at melkesukkeret ikke lenger absorberes skikkelig.

Man får da symptomer på laktoseintoleranse. Primær laktoseintoleranse er en permanent tilstand. Ved laktoseintoleranse har man problemer med å fordøye laktosen (melkesukkeret) i melken.


Tilstanden er en vanlig årsak til at større barn og voksne ikke tåler melk. Hvordan vet jeg om jeg har laktoseintoleranse ? Symptomene på laktoseintoleranse kan forveksles med symptomer på andre matallergier og -intoleranse eller sykdommer i magen. Dersom du mistenker at du har laktoseintoleranse bør du derfor ta kontakt med fastlegen. Kanskje er symptomene tilfeldige, eller kanskje de skyldes noe annet enn maten.


Sekundær laktoseintoleranse er en forbigående tilstand som gjerne oppstår etter mageinfeksjoner.

Noen tåler svært lite, men mange får ikke symptomer før inntaket overstiger gram laktose per dag. Dette tilsvarer dl vanlig melk. Noen kan til og med innta en slik dose i ett og samme måltid så lenge laktosen inntas sammen med annen mat.


Har du fått påvist laktoseintoleranse , er det derfor nyttig å finne ut hvor mye laktose du tåler. Vanlige symptomer er oppblåsthet, luftplager og vandig diaré som kan variere fra lite plagsomme til sterke. Ulike typer laktoseintoleranse.


Det finnes tre typer laktoseintoleranse. Da har man problemer med å fordøye laktosen i melken, og bør begrense inntaket av meieriprodukter. Melkeproteinallergi og laktoseintoleranse er to ulike måter å ikke tåle melk på og må ikke forveksles.


Utfordringer i forebygging av allergiske sykdommer og jobber som fastlege ved Hallset legesenter. Barn under år trenger fullverdig morsmelkerstatning fra apotek. Ved påvist melkeallergi gis dette på blå resept frem til barnet fyller år. Kontakt gjerne en ernæringsfysiolog eller lege for å få hjelp til riktig kosthold.


Hva kan jeg spise når jeg har laktoseintoleranse ? Har du laktoseintoleranse er det ikke nødvendig med et melkefritt kosthold. De fleste kan tåle opp til gram laktose om dagen, og her kan du lese om hvor mye melk og meieriprodukter det tilsvarer. Ved den primære formen mister du evnen til å fordøye laktose i 3-4-årsalderen.


Der kan det gi oppblåsthet, smerter og diaré, som er symptomer på laktoseintoleranse.

I motsetning til melkeallergi, er det ikke farlig for en med laktoseintoleranse å få i seg melkeprodukter. Den største forskjellen. Alle barn har særdeles god evne til å oppta melkesukker (heldigvis!). I løpet av oppveksten nedsettes denne evnen. Hos mennesker med laktoseintoleranse er evnen til å spalte melkesukker nedsatt.


Hvem får melkesukkerintoleranse? Det meste av nord-Europa- og nord-Amerikas voksne befolkning har bevart evnen til å oppta melkesukker. Ammede barn kan reagere på kumelk gjennom morsmelken. Kumelksproteiner overføres til barnet via morsmelken og kan gi allergiske reaksjoner i form av eksem og symptomer fra mage- og tarmkanalen. Forskjellen på melkeallergi og laktoseintoleranse.


Når et barn reagerer på melkeprodukter, skyldes det nesten alltid melkeallergi. Ved å oppdage symptomene og gi barnet en melkefri kost med morsmelkerstatninger kan barnet bli symptomfritt. På grunn av kunnskapsendring, manglende konsensus blant faglige autoriteter, individuelle forhold i hver enkelt konsultasjon og mulighet for menneskelig feil, kan NHI ikke garantere at alle opplysninger i NEL er korrekte og fullstendige i alle henseender.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg