torsdag 22. november 2018

Barn og søvnbehov

Skolebarn vokser mye, er veldig aktive og trenger mye søvn. Tilstrekkelig søvn er nødvendig, både for skolearbeidet, oppmerksomheten og hukommelsen. Tenåringer: timer eller mer : Mange tenåringer må stå opp tidlig for å rekke skolen.


Barn og søvnbehov

Husk at det tar barna i gjennomsnitt minutter å sovne, og sannsynligvis mer hvis de har mye å. Barnets søvn styrer nemlig i stor grad foreldrenes søvn. God søvnrytme og leggerutiner er derfor svært viktig. Menneskers søvnbehov er like individuelt som menneskene selv.


Angitte søvnbehov er derfor bare veiledende, og det vil bare gi bekymringer om du prøver å forandre søvnen til et aktivt barn som i utgangspunktet ikke behøver mye. Barn har et større søvnbehov enn voksne. Voksne trenger seks til ni timer søvn i døgnet for at hjernen skal få håndtert dagens inntrykk på en god måte. For større barn og ungdom kan ferien føre til endret døgnrytme. Da hjelper det ikke å legge seg noen timer før når skolen starter igjen, om man ikke er trøtt.


Barn og søvnbehov

Det som er lurt er å komme seg opp om morgenen. Dette kan gjøre det lettere å sovne om kvelden. Dette rådet gjelder både barn og voksne, understreker søvneksperten.


Ja det retter seg sikkert litt når hun begynner i barnehagen. For da blir hun sikkert litt mer sliten. Her hos oss har vi aldri hatt problemer med at tulla vår trenger lite søvn heldigvis, men de dagene hun er hjemme med meg(Går bare hos dagmamma) da er hun mye mer opplagt og synes ikke det er så gøy å legge seg kl 19. Pallesen mener det ikke finnes én mal som passer for alle, og at man også må forstå barnets biologiske døgnrytme for å finne det ideelle tidspunktet for leggetid for barnet.


Barn og søvnbehov

Overvekt og hjerte-kar-sykdommer kan også knyttes til mangel på søvn. Nyere studier viser at barn uten faste leggetider tidlig i barndommen, senere hadde mer problemer med følelser, psykisk helse, hyperaktivitet og venneforhol enn barn med faste leggerutiner. Det fokuseres ofte på at barn får for lite søvn, og at foreldre må bli flinkere til å legge dem tidligere. Det stemmer nok, men det er viktig å huske på at alle barn er forskjellige, og. Men søvnregistreringer hos barn og unge er ikke like konsistente som hos voksne.


Symptomene ved mani hos barn og unge er overlappende med symptomene på hyperkinetisk forstyrrelse, atferdsforstyrrelser, angstlidelser og rusmisbruk. Personer med bipolare lidelser ser ut til å være genetisk sårbare når det gjelder søvn og døgnrytme. Barn lærer raskt og takler forandringer langt bedre enn vi voksne. Normal søvn og søvnbehov.


Barn og søvnbehov

Barn på Fride sin alder har i snitt trong for 9-timar søvn. Korte oppvakningar er også framleis vanleg. Barn justerer seg hele tiden. Et barn som har sovet dårlig en natt, sover ofte mer og er mer grinete i noen dager mens det henter seg inn igjen.


Det er stor variasjon i søvnbehovet. Dette klarer barn bedre enn voksne som får smellen på etterskudd. Barn er for eksempel bedre til å håndtere jetlag enn voksne, for de sover når de trenger det, mener Naphaug. Forfatterne beskriver i boken hva som er normal søvn, barn sitt søvnbehov , søvnrytme og god leggeti og tar videre opp søvnforstyrrelser, søvnproblem og søvnsykdommer blant barn.


De gir praktiske råd om hva foreldre selv kan gjøre for at barnet skal få god og riktig søvn, og når det er på tide å få profesjonell hjelp. Det var også helt vanlig at de ikke sov hver dag, men i snitt sov de formiddagslurer per. Derfor har jeg lavet et skema, der viser børns gennemsnitlige søvnbehov i forskellige aldre. At der er tale om gennemsnitlige tal betyder, at nogle børn naturligt sover lidt mindre og andre lidt mere, men det giver en rettesnor for, hvor meget søvn dit barn har behov for. Som jeg skrev, legger henne mellom ni og halv ti, men hun sovner ikke før elleve uansett.


Søvnbehov for ulik alder. Og jeg vekker henne halv ni, hvis hun ikke våkner av seg selv før. Jeg lurer på om hun rett og slett ikke trenger mer enn ca ni timers søvn.


Men det høres lite ut for ei jente på fire. Mange intelligente barn har meget lite søvnbehov , men det finnes også de som har stort søvnbehov. Humor: Intelligente barn har ofte en stor - gjerne overivrig - sans for humor.


De leker med språk og ideer, leser baklengs, vrir på or putter inn ord der de ikke hører hjemme og synes det er morsomt når de sier noe feil.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg