onsdag 21. november 2018

Hva er høy feber hos barn

Presise og raske termometer for måling av feber. For hva er høy feber , og hva er forskjellen på når små barn har feber og når større barn har feber ? En vanlig regel for foreldre er at man oppsøker lege dersom barnet har hatt feber over tre dager, men det vesentlige er alltid barnets allmenntilstand. Generelt er allmenntilstanden til barnet en viktigere indikator på hvor sykt barnet er enn selve temperaturen. Husk imidlertid at små barn lett får høy feber selv ved vanlige virusinfeksjoner.


Hva er høy feber hos barn

Hos små barn er det derfor en huskeregel at allmenntilstanden er langt viktigere enn temperaturen når man skal se an hvor sykt barnet er. Farlig lav temperatur: Lav kroppstemperatur kalles også hypotermi og er definert som en kjernetemperatur på under 35. Se barnelegens sjekkliste. Hva vet du om barnesykdommene? I de fleste tilfeller er feber et tegn på infeksjon, men barn som har vært svært aktive, eventuelt som har skreket mye, kan få litt økt temperatur uten å ha infeksjon.


Barn får lettere feber enn voksne. C er for eksempel vanlig ved forkjølelse, og barn kan også få feber uten å være særlig. Barn med feber bør først og fremst av hensyn til seg selv holdes hjemme fra barnehagen til det er feberfritt. Symptomer og funn hos et barn med feber vil avhenge helt av hva som er den bakenforliggende årsaken til feberen.


Jij bepaalt hoe je betaalt! Vandaag bestel morgen in huis. Ervaar het gemak van Wehkamp. Små barn har et temperatursenter som ikke er helt utviklet. Hva er årsakene til høy feber hos barn ? Barn som blir syke får ofte feber.


Men bare fordi feber er et vanlig symptom betyr ikke at det bør tas lett på. Hos barn kan feber utløse feberkramper. Barnet kan bli fjern, øynene ruller bakover, kroppen blir stiv og det rykker i armer og bein.


Det er ikke uvanlig. Grunnen til at slike kramper oppstår kan være fordi hjernen hos små barn er umoden, slik at de lettere kan få epileptiske anfall i forbindelse med feber. Samtidig kan man ikke alltid slå fast at det nødvendigvis er omgangssyken barnet er rammet av. Oppkast kan også forekomme ved andre sykdommer og ved infeksjoner som krever behandling, da vil ofte barnets allmenntilstand være betydelig nedsatt eller kroppstemperaturen høy.


Kilde: Spesialist i Allmennmedisin hos Din Lege AS, Andreas Fismen. Dersom barnet har høy feber , undersøkelsene beskrevet nedenfor er normale og de ikke har andre symptomer som hoste, svie ved vannlatning, oppkast, diare eller smerter, er det neppe noe alvorlig med dem. Den sykdommen man som regel frykter mest hos barn er hjernehinnebetennelse. Feber - er det alvorlig?


Hva er høy feber hos barn

Hvor sykt er barnet mitt? Hvis det for eksempel vil leke eller se TV skal man ikke være redd for at det feiler barnet noe alvorlig. Her får du vite hva som er viktig å vite om feber hos barn.


Barn tåler ofte feber godt. Høy feber er kroppstemperatur på grader eller høyere. Barnelegen forklarer at temperaturreguleringen hos barn er mer ustabil og sårbar – og flere sykdommer vil ofte medføre høy feber hos barn , enn hos voksne. Barn er også mindre og noen infeksjoner er mer ‘omfattende’ og gir mer symptomer og høyere feber hos barn enn hos voksne.


Som en generell regel er en temperatur på ° C eller over klassifisert som feber hos barn. Men dette kan variere fra barn til barn. Noen barn kan være syke med lavere temperatur, mens andre kan ha en høyere temperatur og ha det bra. At barnet for lettere feber skyldes at barnets temperaturregulering fortsatt er ustabil. Normal kroppstemperatur er mellom 30-3°C ,og er noe høyere om kvelden.


Høy CRP er som sagt et tegn på at immunforsvaret er aktivert. Du spør hvor høy feberen kan bli før det er fare for liv og helse. Generelt er det slik at livstruende feber er temperatur opp mot grader målt i endetarmen.


Dersom temperaturen er over grader, bør man gi febernedsettende medisin. Siden feber også kan skyldes farlige infeksjoner, er det viktig å passe godt på den som er syk. Overvåk BLÅ og let etter faretegn jevnlig (også om natten) dersom årsaken til feberen er uklar.


Alle som har feber , trenger å drikke mye for ikke å tørke ut.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg