mandag 21. november 2016

Hva er høy feber

Presise og raske termometer for måling av feber. Små barn kan lett få høy feber uten at det behøver å være tegn på noe alvorlig. Du kan også føle deg svak, ha hodepine og muskelsmerter. Dette er kroppens mekanisme for å bekjempe organismer som virus og bakterier.


Det er kroppen selv som forårsaker feberen.

Kilde: Spesialist i Allmennmedisin hos Din Lege AS, Andreas Fismen. Feber - er det alvorlig? Det kan derfor være gunstig å få feber når man har en infeksjon i kroppen.


Mennesket tåler vanligvis ikke feber over grader. En så høy kroppstemperatur ødelegger proteinene i kroppen og fører derfor til døden. I praksis sier man at man har feber når man måler en temperatur på 3til 38°C i endetarmen, det vil si en økning på °C fra normalen. Hvis feberen ikke er høy eller gir store plager, trenger du ikke å gi febernedsettende medisin.


Barn som har hatt feberkramper før, kan få febernedsettende også før feberen blir høy , eller hvis feberen stiger fort.

For hva er høy feber , og hva er forskjellen på når små barn har feber og når større barn har feber ? En vanlig regel for foreldre er at man oppsøker lege dersom barnet har hatt feber over tre dager, men det vesentlige er alltid barnets allmenntilstand. Som hovedregel er ikke feber skadelig, men det kan føre til raskere dehydrering. Derfor kan det være grunn til å holde feberen nede i noen tilfeller, sier Barexstein. Infeksjoner og betennelser er andre eksempler som kan gi feber. Små barn får lettere feber enn voksne, og feberen kan fort bli høy.


Når små barn har feber er allmenntilstanden langt viktigere enn selve temperaturen. Høy feber over °C kan imidlertid være tegn på alvorlig sykdom. Dermed bør vi egentlig være ganske fornøyde med å ha litt feber når vi har en infeksjon i kroppen.


Unntakene er enkelte barn som kan få feberkramper, noe vi kommer tilbake til. Dersom du går lenge med feber , eller har høy feber , bør du kontakte lege for å få en formening om hva dette skyldes. Farlig høy temperatur: Temperatur over grader regnes som høy feber , og stiger temperaturen over grader er det potensielt farlig. Det er også lurt å kontakte lege dersom feberen vedvarer i flere dager.


Dette er viktigere å sjekke enn hvor høy feberen er. Ved høy feber , eller hvis man er redd for alvorlig sykdom, skal man kontakte lege. Se barnelegens sjekkliste. Har babyen din feber ?

Lær deg hva som er høy feber , hvordan du måler feber baby og hva du bør gjøre dersom babyen får feber. Er det forskjell når babyer og eldre barn får feber – og når er feber alvorlig og lege bør oppsøkes? Nei, det er ikke høy feber , men man kan føle seg innmari dårlig allikevel.


Jeg hadde en gang nesten i feber og da ble en lege jeg kjente noe betenkt, det var visst høyt for en voksen, men den gikk ned da jeg fikk antibiotika (hadde halsbetennelse). I løpet av få døgn høy feber , tørrhoste og andre pneumonisymptomer. Magesmerter og diaré kan forekomme. Se også legionellose.


Pneumocystis jirovecii-pneumoni. Forekommer hos personer med svekket immunforsvar. Typisk gradvis debut med moderat feber , tørrhoste, påtakelig dyspné og følelse av ikke å kunne trekke pusten dypt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg