tirsdag 29. november 2016

Den 5 barnesykdom

Hva er den femte barnesykdom ? Erythema infectiosum er en virussykdom med utslett, forårsaket av et parvovirus B19. Sykdommen opptrer ofte som små epidemier, særlig vinter og vår. Den forekommer hyppigst hos barn i aldersgruppen -år, men den kan ses hos personer i alle aldre.


Tilstanden er svært vanlig.

Den femte barnesykdom er en vanlig sykdom barn ofte får i ung alder. Viruset skyldes et Parvovirus og smitter via dråper som oppstår i luften ved hosting og nysing, sier fastlege Kari Løvendahl Mogstad ved Munkholmen legesenter og gründer i firmaet Lykkelig som Liten. Femte barnesykdom varer som regel en uke, og deretter er man helt frisk igjen. Hvis en gravid blir smittet tidlig i graviditeten, er det opptil risiko for at hun aborterer.


Hvis kvinnen gjennomfører graviditeten, er det ingen risiko for at barnet får misdannelser. Men den forekommer også av og til i alle aldre. Inkubasjonstiden, det vil si tiden fra barnet smittes til sykdommen bryter ut, er på -dager.


Den sjette barnesykdom er en svært vanlig tilstand som rammer så godt som alle barn.

De fleste smittes i løpet av de 2-første leveårene, og aller hyppigst mot slutten av det første leveåret. Barn skal i løpet av sine første leveår smittes av en rekke sykdommer, deriblant den femte barnesykdom. Gjennomgått infeksjon gir livsvarig immunitet.


Ifølge Gynekologisk forening sin veileder for fødselshjelp mangler prosent av norske gravide kvinner antistoffer, og det er derfor ikke uvanlig at gravide kvinner smittes. Infeksjonen opptrer sporadisk eller epidemisk vanligvis i aldersgruppen -år. Større utbrudd vinter og vår hvert 3- år er vanlig. Utbrudd kan forekomme lokalt og nasjonalt og det er ofte lokale utbrudd i skoler og barnehager.


Studier har vist at over halvparten av den voksne befolkningen har antistoffer mot viruset. Norway Shop, den offisielle butikken for gensere fra Dale. Praktisk otoskop for hjemmebruk. Lar deg lyse og se inn i ørene.


Search What Is A Den. Skrevet av Kathrine Woie, lege. Andre aldersgrupper kan også smittes, særlig gjelder dette foreldre til mindre barn og de som arbeider med barn.


Typisk har man noen dager med feber og redusert allmenntilstand før det kommer et utslett. Utslettet kan vare i opptil ti dager. Hyppigst ser man den femte barnesykdom hos barn mellom -år.

Hos barn som er friske fra tidligere, er det en ufarlig tilstan og ingen spesiell behandling er nødvendig. Den fjerde barnesykdom kan virke noe voldsom, men den er en mild og ufarlig virussykdom som går over av seg selv. Den opptrer vanligvis som små epidemier på vinter og vår. Samtidig med at temperaturen faller, så får barnet utslett, først på brystet, og herfra brer det seg til resten av kroppen, samt armer og ben.


Det er bare sjelden utslett i ansiktet. Den høye temperaturen, som kommer plutselig, gjør at barnet kan få feberkramper. Hånd-, fot- og munnsykdom Legg merke til at barnesykdommer og barnesykdommer med utslett ofte brukes om hverandre, men at kusma i listen over er ett unntak fordi denne barnsykdommen som regel ikke har noe karakteristisk utslett.


Det kan klø og huden vil føles ubehagelig og varm.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg