torsdag 24. november 2016

Hard avføring

Hard avføring

Hos mange personer kan man ikke peke på klare årsaker til forstoppelse - at magen er hard. De vanligste forklaringene er uregelmessige avføringsvaner, ignorere trangen til å gå på do, fiberfattig kosthol lite fysisk aktivitet, høy medisinbruk, misbruk av avføringsmiddel, stress eller angst og tilstanden irritabel tarm. Symptomer på forstoppelse er hard avføring med separate klumper, som ligner på nøtter og er vanskelig å få ut. Normal hyppighet for dobesøk er alt fra tre ganger om dagen til tre ganger i uken.


Hard avføring

Hvis man går på do sjeldnere enn ganger i uken er man per definisjon forstoppet. Hard og sjelden avføring. Ved forstoppelse går man sjeldnere på toalettet enn vanlig og avføringen er hard , tørr og vanskelig å trykke ut.


Hvis du må presse ekstra hardt når du går på do er det fort gjort at du utvikler hemoroider. Du kan også føle deg oppblåst og kjenne smerter i mageregionen. Forstoppelse kan ha mange årsaker.


Og hva slags form skal den egentlig ha? Nettsiden HealthWorks. Det er faktisk ikke så vanskelig. Treg avføring kan bety flere ting: at det går lang tid mellom hver gang man man har avføring , at avføringen er hard og derfor vanskelig å få ut, og at man har vanskeligheter med selve tømningen. Hva er egentlig treg avføring og forstoppelse?


Det finnes flere forskjellige typer. Forskning har vist at avføringsmidler som gjør avføringen mykere kan hjelpe. Legene kaller disse osmotiske avføringsmidler. Barnet vil sannsynligvis bæsje mer og ha mindre smerter.


Hard avføring

Denne typen avføringsmiddel brukes også om et barns tarm blir fullstendig blokkert med stor, hard avføring. Er formet som en pølse, bananformet eller i en svak s-form. Skal henge sammen og skli nærmest lydløst ned i skålen.


Lyder som harde plask tyder på for hard avføring , og sprutelyder er. Andre vil kunne få treg avføring i løpet av livet, og da kan det være et symptom på underliggende plager eller sykdommer som hypothyreose (lavt stoffskifte), diabetes eller depresjoner. Legen forteller at det heller ikke er uvanlig å slite litt ekstra med hard mage under svangerskap.


Hard avføring

De fleste rammes av forstoppelse en gang iblant. Du kjenner sikkert igjen de typiske symptomene på forstoppelse – hard avføring , sjeldnere toalettbesøk eller en følelse av ikke å være “ferdig”. For noen er dette et tilbakevendende problem som kan være svært smertefullt. Treg mage er en tilstand som man helst vil unngå.


Et virkningsfullt råd mot at avføringen er hard er å drikke saft av svisker. Den aller mest alvorlige årsaken til blødning fra tarm er likevel kreftsykdom. Dette kan brukes som et avføringsmiddel. Sykdommen rammer som regel mennesker over år, men vi ser nå en tendens til at yngre også rammes i økende grad. Da blir nesten all næringen tatt opp i tarmen, og det lille som kommer ut blir hardt.


For å tilsette litt karbohydrater som hunden ikke tar opp i tarmen for å få avføringen mykere, kan man bruke en spiseskje linfrø i maten hver dag. Visste du at avføringen avslører deg? En del matvarer vil kunne binde magen mer og gi tykkere avføring. Den kommer i små klumper, og av og til forbundet med tråder.


Føles som jeg hele tiden må på do, og at det er en plugg som sitter der. De to vanligste er volumøkende midler (for eksempel, linfrø, hvetekli og loppefrø) og mykgjørende avføringsmidler (for eksempel, laktulose). Er du plaget med hard avføring kan mykgjørende avføringsmidler være en god løsning.


Dersom du har løs avføring mellom perioder med forstoppelse, kan du ha mer nytte av volumøkende midler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg