torsdag 30. april 2015

Lungekreft med spredning

Lungekreft med spredning

Spredning av lungekreft. Ubehandlet vil begge typer lungekreft nesten uten unntak spre seg til andre organer. Kreftsvulsten vokser inn i lymfe- eller blodkar, og sprer seg videre gjennom blod- eller lymfebaner. De vanligste stedene lungekreften sprer seg til er lymfeknuter, videre i lungene, skjelett, lever, binyrer og hjerne. De fleste har spredning når sykdommen diagnostiseres.


Lungekreft med spredning

Noen lever i mange år med spredning , men dette gjelder et mindretall. Dersom behandlingen ikke kan kurere deg, bør man ta sikte på å gjøre livet så godt som mulig. Legene vil lytte til dine ønsker og hjelpe deg med å velge det behandlingsløpet som er best for deg. Prognose ved lungekreft. For pasienter med tidlig oppdaget ikke-småcellet lungekreft som blir operert, er fem-års overlevelse opptil prosent.


Langtidsoverlevelsen hos pasienter med spredning er på kun én prosent. Lungekreftbehandling blir stadig bedre, slik at pasientene får forlenget levetid. Jeg fikk vite at jeg hadde lungekreft med spredning. Det er uhelbredelig.


Jeg har også forsøkt immunterapi, som jeg har betalt en god del penger for selv, men den virket dessverre ikke. Småcellet lungekreft utgjør ca. Denne typen kjennetegnes ved at den er relativt aggressiv, vokser raskt og har tidlig spredning (metastaser) til andre organer, vanligst sentralnervesystemet, skjelettet, leveren og binyrene. Ikke-småcellet lungekreft består av flere undergrupper.


I de fleste tilfellene er årsaken til kreftutviklingen røyking. De siste fem årene har Kreftregisteret sett en svak nedgang i insidensratene for menn, men for kvinner er det fortsatt en økning i ratene. Kreftspredning til hjernen, hjernemetastaser, skyldes spredning av kreftsykdom via blodet til hjernen fra en primærsvulst beliggende et annet sted i kroppen. Cirka halvdelen av tilfellene er spredning fra lungekreft. Hensikten med denne studien var å undersøke om det fremdeles er pasienter med teknisk operabel lungekreft som ut fra foreliggende data burde vært tilbudt operativ behandling.


Som ledd i denne målsettingen ønsket vi også å vurdere kvaliteten av registrerte data i Kreftregisteret. Noen må leve med ubehag og smerter som de trenger hjelp til å hanskes med. Femårs overlevelse er opptil blant opererte pasienter med tidlig oppdaget ikke-småcellet lungekreft , mens langtidsoverlevelsen er hos dem som har spredning. Uten operasjon er prognosen ikke vesentlig forskjellig ved småcellet og ikke-småcellet lungekreft.


For småcellet lungekreft er langtidsoverlevelse ved begrenset sykdom og ved utbredt sykdom er den 0–. Nye tall: Kreft med spredning oppdages ofte for sent. Ferske tall fra Kreftregisteret viser at lungekreft og tarmkreft utgjør krefttypene som oftest fører til fjernspredning – den alvorligste.


Lungekreft med spredning

Med spredning er langtidsoverlevelsen bare én prosent. Ved spredning er den 0-prosent. Les mer om lungekreft her, på Kreftlex. Hva er lungekreft ? At man kan holde lungekreft med spredning i sjakk i over to år i gjennomsnitt med denne behandlingen er mye. ALK-positiv lungekreft har en spesiell tilbøyelighet til å gi hjernemetastaser, men dette medikamentet er vesentlig mer effektivt på å forhindre det , enn dagens standardbehandling, crizotinib.


Men med en gang spredning inntreffer ligger man mye dårligere an. Er svulst nummer eller vanskeligere å behandle enn primærsvulsten? Svar: Kreftceller vokser ukontrollert av ulike årsaker. De styrer sin egen produksjonshastighet og –varighet og respekterer ikke normale cellers regler for vekstkontroll. Denne lungekrefttypen er sterkt assosiert med røyking.


Lungekreft med spredning

Metastatisk lungekreft. Lungen er et vanlig sted for spredning av kreft fra andre deler av kroppen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg