fredag 24. april 2015

Bitt av menneske

Alle artikler i NEL og på NHI. Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Barn kan ofte bite fra seg i forbindelse med lek i barnehagen. Det kan virke uskyldig, men menneskebitt kan ofte være like alvorlig eller alvorligere enn dyrebitt på grunn av typen bakterier og virus som finnes i menneskets munn. Det sier spesialist i allmennmedisin Ivar Halvorsen ved Køhler legesenter i Stavanger.


Bitt av menneske

Hva bør man gjøre hvis man blir bitt av et annet menneske ? Ved mindre bittskader kan du bruke såpe og vann, eller desinfeksjonsmiddel, for å rense såret. Det finnes ingen kontrollerte kliniske studier som viser effekt av antibiotikaprofylakse ved bittskader. Infeksjoner ved bitt skyldes vanligvis agens fra munnfloraen til dyret (eller mennesket ) som biter, eller agens fra pasientens egen hudflora. De fleste bittskader skyldes bitt av hun katt eller menneske.


Bakterier fra angriperens munnflora overføres til bittsåret. Betydelig infeksjonsfare. Kattebitt gir hyppigere infeksjon enn hundebitt. Katter kan også påføre infeksjon ved kloring (katteklorsykdom).


Bitt av menneske

Blir du bitt av denne, kan det klø i ett år. Etter den har funnet et vertsdyr å bite seg fast i,. Det er viktig å raskt fjerne flått som har festet seg i huden. Flått kan overføre bakterien borrelia når den suger blod og man kan utvikle borreliose (lymes sykdom, flåttsykdom). Det er ikke farlig å bli bitt av fuglelopper, og det er heller ikke kjent at fuglelopper overfører sykdom til mennesker her i landet.


Det finnes også andre loppearter som kan forårsake lignende bitt slik som for eksempel katteloppe, ekornloppe og rotteloppe. Veggedyr finnes gjerne på steder hvor det er stor gjennomtrekk av mennesker. Når du er på reise, er det derfor lurt å ta en titt etter veggedyr på rommet der du overnatter. Undersøk senga og andre gjenstander nær senga, og se etter tomme huder, eggeskall og sorte ekskrementflekker – i tillegg til veggedyrene selv. Vanligvis merker du ikke at du blir bitt av flått.


En flått kan sitte fast i huden og suge blod fra deg i 1-uker. Som regel vil ikke et flåttbitt gi noen plager i det hele tatt. Men du KAN være uheldig, og å få ulike sykdommer som følge av et flåttbitt.


Disse sykdommene kan være svært alvorlige. Over av de bitte var barn, men de sto for nær av den medisinske behandlingen. Noen symptomer ved flåttbårne sykdommer kan forveksles med andre sykdommer. I forkant av konferansen har ett av søkelysene blitt rettet mot slangebitt på verdensbasis, et relativt lite omtalt problem, omfanget og all tilgjengelig informasjon tatt i betraktning. I tillegg til at svært mange dør av bittene er det flere hundre tusen mennesker som hvert år invalidiseres av slangebitt.


Bitt av menneske

Veggedyr sprer seg via brukt sengetøy, bagasje, transport av brukte møbler og annet innbo. De lever i områder med stor utskiftning av mennesker som studenthjem, hotell, campinghytter og ungdomsherberger. Herfra kan de transporteres videre til hjemmene til folk, eller andre overnattingssteder.


Intens kløe på bittet. Og så klør det voldsomt. Både mennesker , katter og hunder som er i nærheten risikerer å bli ufrivillig vertskap.


Bitt av menneske

I tillegg vil giften øke frisettingen av endogene substanser som histamin, bradykinin, prostaglandin og serotonin. Dette kan medvirke til de systemiske effektene etter et bitt. Ved huggormbitt uten giftinnsprøytning (tørre bitt , utgjør minst av bittene) får man minimal reaksjon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg