tirsdag 9. desember 2014

Hvordan koke fårikål

Og en ting er sikkert: fårikål er verdens beste grunn til å samle store og små til høstens etegilde! Les historien til nationalretten vår her. Du finner neppe en mer klassisk oppskrift på fårikål enn denne oppskriften. Lammekjøtt, kål, pepper, poteter og vann er alt som skal til.


Hvordan koke fårikål

Fårikål Hva er vel høsten uten fårikål ? Men hvordan lager man den perfekte fårikål , hvor kommer den opprinnelig fra og finnes fårikål i andre land? Slik lager du verdens beste lammelår. For å lage fårikål trenger du bare fårekjøtt, kål, pepper, salt og litt vann. Fårekjøttet kan være kjøtt fra lam eller sau, hodekål finner du i frukt- og grøntdisken. Da kåret Nitimens lyttere fårikål til Norges nasjonalrett.


De aller fleste som har prøv synes ikke det er vanskelig å lage Norges nasjonalrett. Kokkelærer Hans Dahl Ørstavik gir deg sin oppskrift på perfekt fårikål – og forteller hvordan du. Hvordan koke fårikål uten å få lukt i hele huset?


Logg inn for å følge dette. Klassisk og god oppskrift på fårikål. Retten er enkel å lage, men kjøttet skal småkoke i ca. Kan gjerne lages dagen i forveien.


Som alternativ til fårikålkjøtt av lam, kan du bruke sauekjøtt. Og dermed vil ikke kjøttet føles seigt. Men, det er jo fint med store, kjøttfulle biter. En luksusfårikål kan bestå av bare kjøtt fra låret (men da mister retten raskt sin folkelige appel). Det skal dessuten ikke mye til for å servere en rykende varm gryte med fårikål : Som navnet tilsier så trenger du kun fårikålkjøtt og kål.


Så godt og så enkelt, inviter venner på middag. Server fårikålen med kokte poteter, verken mer eller mindre. Lag gjerne noen porsjoner ekstra når du først er i gang.


For en nyere versjon av oppskriften, se HER. Skjønner godt hva du mener. Har bare laget fårikål en gang og gikk etter oppskrifta men som du sier den ble jo ALDRI ferdig.


Hadde ikke tid til å la den koke lenger så vi måtte gomle seigt kjøtt og t. Da hadde den stått godt over timer. Neste gang blir det minst timer. Det som kan virke litt merkelig for oss nordmenn er at det kan virke som om retten faktisk ikke er helt norsk allikevel. Skjær av de brune rotendene. Fjern brune eller gule blader.


Kok rosenkålen til den er mør, ca. Jeg lager det alltid dagen før jeg, så tilsammen koker det nok i 4-timer. Men ja, du kan koke det for lenge, men bare hvis man glemmer å sjekke væskenivået under veis. Hell på vann, kok opp, skru ned varmen og la fårikålen surre til alt er mørt, ca. For fargens skyld kan fårikålen garneres med fine strimler av appelsinskall, eller hakket persille.


Kokte poteter hører med. Tips: Kok gjerne en stor porsjon, for fårikål er enda bedre neste dag! Jeg vil gjerne koke litt for mye. Det blir egentlig bedre når du varmer opp fårikål , mener Inga Flatmo. Jevnt over anbefaler vi én og en halv time.


Men gjerne opp til to timer. Planlegger du å koke lenger enn det, kan det være lurt å tilsette kålen halvveis slik at det ikke bare blir mos, tipser Ståle Sandvik. Det er viktig å huske å skru ned varmen når du har oppnådd fullt trykk, det skal nemlig svært lite varme til for å holde trykket. Du kan jevne fårikålen med litt hvetemel eller f.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg