torsdag 4. desember 2014

Spysyke symptomer

Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Omgangssyke skyldes en virusinfeksjon i tarmen, og er svært smittsomt. For å unngå smitte av omgangssyken er det viktig med god håndhygiene. Hvis du allerede er smittet har vi flere gode råd som kan hjelpe deg. Personer i alle aldersgrupper kan bli rammet av norovirus.


En smittet person er mest smittsom mens han eller hun har symptomer med oppkast og diaré, men man kan også være smitteførende etter opphør av symptomer. Etter timer skiller de fleste ut lite smittestoff. Som de fleste har erfart, er omgangssyken vanskelig å unngå – selv med god håndhygiene. Men selv om én i familien viser symptomer på omgangssyke, er det ikke slik at hele familien nødvendigvis blir syke. Hyppig håndvaskmed såpe og rennende vann.


Symptomer på omgangssyke. Dette forteller Daniel Sørli som er lege ved Dr. Normalt sett tar det to til tre dager fra smitte til du blir syk selv. Noe av det som gjør omgangssyken så ubehagelig, er nettopp kroppens innstendige forsøk på å tømme ut absolutt alt som finnes på innsida.


Når det står på som verst kan vel den beste blant oss ha tvilt på om det er nok med ett toalett per bad. Spedbarn under seks måneder skal alltid undersøkes av lege hvis de har kraftig oppkast og diaré. De aller minste barna kan bli svært syke etter bare kort tid med symptomer. Andre symptomer er slapphet, økt trettbarhet, nedsatt matlyst.


Cirka av nordmenn over år har hjertesvikt. Hjertesvikt er årsak til minst av alle akutte sykehusinnleggelser i medisinsk avdeling. Men de kan også ha andre sykdommer og symptomer som ikke er relevante for de minste. Ved omgangssyke kan de være mindre dårlig og ikke alltid ha feber.


Det er fordi de har en litt bedre immunitet mot noen av disse virusene, sier barnelegen. Laktoseintoleranse. Hos større barn kan oppkast være et symptom på laktoseintoleranse. Barn med omgangssyke bør holdes hjemme ved symptomer og kan ikke dra tilbake til barnehagen før timer etter at barnet er blitt friskt. Kilder: Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk helseinformatikk.


Mat er sjelden det som frister mest når du har omgangssyke, og heldigvis kan kroppen klare seg i ukevis kun på væske. Når du føler deg litt bedre, er det fint å prøve med litt lettfordøyelig, tørr mat, som kjeks. Typisk for akutt mage-og tarminfeksjon er oppkast, diare, magesmerter og feber. Nøyaktig hvilken bakterie, virus eller parasitt som er årsaken til omgangssyken, påvises sjelden.


Ellers så kan mange infeksjoner opptre såkalt subklinisk. Det vil si at man blir svært lett syk eller ikke får symptomer i det hele tatt, men så er man likevel smittsom i en periode. Hvis du følger behandlingsopplegget og likevel får symptomer , må du gå til lege.


Legen kan foreslå andre legemidler, for eksempel aldosteronantagonister. Du kan få behandling som er tilpasset den typen hjertesvikt du har. For eksempel, hvis hjertet slår uregelmessig, kan du få medisin som gjør at det slår mer normalt. Diabetes type utvikler seg over tid og gir lite symptomer i starten.


Går du lenge med sykdommen før den blir påvist, vil du sannsynligvis føle deg slapp og sliten, og kanskje unormalt tørst. Et høyt blodsukker over tid kan skade blodårer og nerver.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg