fredag 10. juni 2016

Nyfødt sover lite

Små babyer har veldig ulike sovevaner. Noen sover mye, mens andre sover lite – for lite , synes du kanskje. Nyfødte sover i gjennomsnitt timer i døgnet. De skiller ikke mellom dag og natt. Det er en nær sammenheng mellom mat og søvn: Babyen blir sulten og våkner, får mat og sovner igjen.


Mens babyen sover , går den gjennom ulike. Nå blir jeg snart gal! Hun sover når vi triller på dagtid (men da kan jo ikke jeg sove) Med en gang vi kommer inn igjen, våkner hun.


Ellers får jeg sove fra til 03. Etter bleieskift, mating og raping (alt i dempet belysning uten for mye styr) nekter. Men unngå å sove i samme seng, det medfører økt risiko for plutselig uventet spedbarnsdød. Dersom barnet eller foreldrenes søvn ikke er tilfredsstillende, kan barnet gjerne få eget rom fra ett års alder. Ofte vil både barn og foreldre sove bedre om de sover i hvert sitt rom.


Sovemedisiner for barn er ingen god ide, og bør unngås. Det er varierende hvor mye et spedbarn sover i løpet av et døgn: Alt mellom til timer er normalt, med et gjennomsnitt på timer i døgnet (1). Det viktige er ikke hvor mye – eller lite – barnet sover , men at barnet ber om brystet tilstrekkelig ofte for å stimulere melkeproduksjonen og får i seg nok mat.


En nyfødt baby er født uten døgnrytme, og sover gjerne opp mot timer i døgnet. De regulerer som regel sin egen søvn, og det er for tidlig å begynne å tenke på faste leggerutiner. Han sover forresten fortsatt flere timer mer i dag når han er mnd enn da han var mnd gammel. Jeg trodde da jeg bare hadde en gutt som hadde lite søvnbehov, men det var altså bare en periode, kanskje også pga.


Ja, minien sover så lite på dagen. Nå sovnet han med puppen etter å ha skreket og vært utilpass i en times tid. Han er jo trøtt, men han vil ikke sove før det er helt krise liksom. Får jo så vondt av ham.


Han sover forøvrig hele natten, og det er bra - men han trenger da litt søvn om dagen også. Spedbarn sover veldig forskjellig. For lite synes dere kanskje. Under søvnen befinner spedbarnet seg i forskjellige søvnfaser, og det er forklaringen på, at barnet i perioder under søvnen ligger helt rolig, og i andre perioder sover meget urolig. Min lille datter fikk lavt blodsukker - antaklig pga at han spiste for lite fordi han var så trøtt - evt.


Iallefall - han hadde, og har fortsatt, mye sitringer, og sover hele tiden. Må vekkes til hvert målti men må vekkes mens han skal spise også. Det sier Caroline Lorentzen. Hun er søvnterapeut og står bak sovehjelp. Lorentzen møter sjelden på tilfeller hvor babyen sover ”for mye”, men heller at babyen sliter med søvnen.


Jeg har aldri vært borti den problemstillingen, de som tar kontakt med meg har babyer som sover for lite. Men hvor mye babyen skal sove , varierer. Har du et barn som sover mye, er det lett å tenke at det får nok mat. Men i noen tilfeller må babyen vekkes for å få mat, særlig de som veier lite ved fødsel, for å være sikker på at det spiser tilfredsstillende, minner helsesøsteren om. Barn som er store når de blir født, legger i regelen på seg mindre enn et lite barn.


Skal en nyfødt baby få sove så lenge hun vil på dagtid. Når barnet er nyfødt går man ikke inn og overstyrer barnets søvn – da er det det barnet. Før man fortviler over at barnet sover lite er det nyttig å se på søvnvanene til de andre medlemmene av familien - kanskje kan man se at barnets søvnmønster ligner dette. Barnet mitt våkner hver andre time - hva gjør jeg? Hvis barnet er nyfødt skal man ikke gjøre noe.


Fra 3- til 6-månedersalderen kan mange barn sove sammenhengende 5-timer om natten, noen med korte oppvåkninger innimellom. Barnet sover gjerne tre til fire ganger på dagen. Jeg var innom hs, leger, sykehus, kiropraktor, i håp om at det var en grunn til denne skrikingen. Etter mnd slutta den intense skrikinga, men det gikk fortsatt mange måneder før han klarte å sove mer normalt.


Måtte være i konstant bevegelse og liksom lære seg å sove. Veldig urolig og utålmodig lite menneske. Sover man lite , blir man fortere sulten og får mer lyst på junk, rett og slett.


Større fare for at man er innblandet i en ulykke. Man ser mer sliten ut. Med rolige barn mener vi babyer som sover mye, og som er vanskelig, eller kanskje nærmest umulig, å vekke. Barn som har fått for lite mat blir slappe og trøtte, og det kan være vanskelig å få henne til å spise aktivt ved brystet, fordi hun er veldig trøtt og sovner nesten med en gang. Les mer om trøtte barn.


Det er helt greit å ta med et nyfødt barn ut på tur. Men ikke dersom det er under minusgrader eller sterk vind. Pass på at barnet ikke blir for varmt, og skjerm det for sol. Bruk myggnett om sommeren og høsten. Generelt sett reagerer barn mer paradoksalt enn oss voksne.


Vi blir mer tilbaketrukket og sløv av for lite søvn, mens barn gjerne blir mer aktive, sier Pallesen. Dårlig søvnkvalitet. Atferdsvansker og lærevansker kan også være et tegn på at barnet sover for lite eller har dårlig søvnkvalitet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg