tirsdag 21. juni 2016

Amming alkohol

Nyere litteraturgjennomgang av forskning på alkohol og amming viser at det ikke er påvist at det er skadelig for barnet om mor drikker litt alkohol av og til. Norske myndigheter baserer likevel sine anbefalinger på et føre-var-prinsipp, fordi vi ikke vet hvor lite som skal til før barn tar skade av alkohol. Det er lite sannsynlig at et lavt inntak av alkohol - tilsvarende ett glass vin eller øl av og til, kan skade barnet. Ifølge Nasjonalt kompetansesenter for amming kan spedbarnet, i tilfeller der mor har inntatt store mengder alkohol , bli alkoholforgiftet. Dette kan føre til at barnet blir sløvt og påvirket i flere døgn.


Amming alkohol

Nyfødte barn er umodne, med minimal evne til å bryte ned selv små mengder alkohol. Du bør unngå alkohol i de første seks ukene etter fødselen, og begrense alkoholinntaket i månedene etterpå. Men hvor farlig er alkoholen egentlig for babyen som drikker melka?


Andreas Wahl sjekker norske ammeråd mot hva forskningen sier. Etter at man har drukket bør man vente litt med å amme. Ammende bør være forsiktige med alkohol også senere i ammeperioden.


Amming alkohol

Det anbefales eventuelt å amme før alkohol blir inntatt og å vente en tid før neste amming. For eksempel kan et glass vin gi en promille på til 4. Med en alkoholnedbrytning på promille i timen, vil alkoholen være ute av blodet etter to til tre timer. Mor kan også pumpe ut melk før hun drikker alkohol. Spedbarnets lever bryter senere ned alkoholen enn hos en voksen person, og barnets hjerne er de tre første månedene spesielt sårbar, sier hun.


Wold mener at myndighetenes anbefalinger om amming og alkohol ikke er basert på vitenskap, men er moraliserende. Hun mener nybakte mødre kan nyte ett glass vin og amme med god samvittighet. De første ukene har babyen svak leverfunksjon, og klarer ikke å bryte ned selv små mengder alkohol , sier Nylander. Derfor bør du unngå alkohol i de første seks ukene etter fødselen, og begrense alkoholinntaket i månedene etterpå. Alkohol i morsmelken kan gjøre barnet mer søvnig, men kan også gjøre at det sover og spiser dårligere.


Amming alkohol

I ammeperioden er forholdene noe annerledes. Konsentrasjonen av alkohol i morsmelken vil være som i mors blo men barnets promille vil bli lavere, fordi melken først drikkes og deretter. AMMING OG ALKOHOL : Nå mener danske forskere, etter en stor studie, at det er belegg for å si at det ikke er noen grunn til at ammende kvinner skal avstå fra alkohol. Jeg har lurt på åssen det er med amming og alkohol og ser at noen skriver at en på holde seg helt unna alkohol til babyen er seks uker.


Jeg hadde ett glass vin da babyen var uker, sånn i 8-tiden på kvelden og ammet igjen kl på natta (hun fikk pumpemelk på kvelden). Trodde man måtte vente ti. Hvorfor er det så viktig å drikke en øl eller to når man ammer? Hvis man ikke klarer å drikke noe annet når man sitter på cafe og ammer så tenker jeg at man Kanskje har et alkoholproblem? Hvorfor kan ikke folk drikke alkoholfri øl hvis de absolutt må ha drikke med øl smak?


Amming alkohol

Hilsen meg som liker al. Nesten alle ammende og ikke-ammende jeg har diskutert dette me har inntrykk av det dreier seg om dråper - i verste fall slurker. Amming, alkohol og tobakk 2. Men ifjor sommer slo mange medier stort opp at danske forskere hadde samlet sammen det meste av studier om alkohol og amming og hva denne morsmelka gjør med babyen. All tilgjengelig forskning sier at ammende kan drikke alkohol uten at barnet tar skade.


Helsetilsynet opprettholder sitt råd om forsiktighet. NKAs kjerneaktivitet er kunnskapsformidling, oppfølging av Mor-barn vennlig initiativ i primær- og spesialisthelsetjenesten, utredning av kliniske problemstillinger, forskning, samt bidrag til faglige retningslinjer. Hvis du lar være å drikke alkohol allerede når du planlegger å bli gravi gir du barnet gode vekst- og utviklingsmuligheter helt fra starten av.


Det finnes ingen sikker nedre grense eller et trygt tidspunkt for alkohol i graviditeten. Nasjonal kompetansetjeneste for amming (NKA) skal bygge opp og spre kunnskap om morsmelk og amming.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg