mandag 20. juni 2016

Kynnere uke 20

Har vært i kjempefin form hele tiden, og har vært i full aktivitet. De fleste vil merke kynnere først etter 20. Hos flergangsgravide er kynnerne gjerne mer intense. Kynnere kan være ubehagelige, men skal aldri være smertefulle.


Kynnere begynner øverst i magen, og går nedover før de slipper taket.

Hva er kynnere og hvordan oppleves de for den gravide? Graviditetshormonene bidrar til at livmoren skal forholde seg avslappet i graviditeten, men iblant oppstår det såkalte kynnere eller sammentrekninger i livmoren. Hos den gravide kan kynnere oppleves allerede fra uke -21. Har blitt så plaget av kynnere.


Er det noen grense for hvor mange kynnere en kan ha uten at det er skummelt? Tidlige kynnere blir også kalt for Braxton-Hicks kontraksjoner. Hadde da et enkelt svangerskap med lite plager, men hadde fra ca uke.

Flere enn meg som er rundt uke og har en del kynnere ? Uke begynner mandag 11. Se det aktuelle ukenummeret og oversett mellom ukenumre og datoer på Ukenr. Endelig er du halvveis i svangerskapet. Babyen er nå rundt centimeter lang og veier 3gram.


Den sover like mye som et nyfødt barn, men det er ikke sikkert den sover når det passer deg. De aller fleste kjenner bevegelser og spark rundt denne tiden, men noen få må vente enda litt til. Kynnere er en helt normal del av svangerskapet, men de skaper likevel bekymringer for mange gravide. For hva er normalt, og hva er ikke normalt? Og hvordan skal man vite forskjell på kynnere og rier - eller enda vanskeligere, for tidlige rier?


Den siste uken har jeg hatt mye kynnere , det har blitt flere, varer lengre og er kraftige. Det er veldig vanskelig å gi en sikker beskrivelse av hva kynnere er. De gjør jo som kjent ikke spesielt vondt, men jeg får kynnere og ubehag i magen etter en slitsom arbeidsdag.


Mange har ikke et eneste tak i magen før de går i fødsel, mens andre igjen har kynnere fra uke 20. Dette varierer altså fra person til person.

Hvordan disse kynnerene oppleves er også forskjellig. Livmoren er en muskel, og både kynnere og rier er sammentrekninger i livmormuskelen, forklarer Henriette Haugeto, jordmor ved Oslo Jordmor- og kvinnesenter. Forbereder kroppen til fødsel – Det er individuelt når man begynner å kjenne kynnere , men det er vanlig å merke dem fra uke , forklarer hun.


Avkjl kaken helt fr glasuren strykes p. Den er sjelden i Norge i dag p grunn av vaksinasjon. Mye og vonde kynnere fra uke 17. Ble delvis sykemeldt for det for skulle så lite til for at kynnerene satte i gang. Var også henvist til gyn pga dette for å sjekke livmorhals osv, men ingen påvirkning der.


Er uke i morgen så ingen tidlig fødsel her i gården. Fra uke er det også vanlig å kjenne kynnere , sammentrekninger i livmoren som minner om rier. Kynnerne skyldes at livmoren trener for å gjøre seg klar til fødselen. De kan imidlertid være ubehagelige, men skal ikke være direkte smertefulle. Har hatt endel kynnere i lange tider, men de har aldri vært vonde så det er jo greit.


Men de siste par dagene har kynnerene flyttet seg bakover til korsryggen, og det gjør vondt. Jeg må jo bare spørre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg